Felhívás!

A jogorvoslat útját választjuk

Ez év szeptember 16-án Lettország elesett című közleményünkben hoztuk nyilvánosságra közösségi oldalunkon azt a rossz hírt, hogy a Lett Köztársaság Központi Választási Bizottsága mindössze 5395 támogató nyilatkozat érvényességét erősítette meg, és ezzel Lettország kikerült azon tizenegy állam sorából, ahol a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésnek sikerült elérni a támogató nyilatkozatok számának alsó küszöbét. A közleményben azt is jeleztük, hogy tájékoztatást kértünk az illetékes lett hatóságtól, és mérlegeljük a jogorvoslat útját.

  1. szeptember 21-én megérkezett a Lett Köztársaság Központi Választási Bizottságának részletes, pontos és korrekt válasza. A válasz tételesen felsorolja az érvénytelenített támogató nyilatkozatok különböző kategóriáit: e kategóriák között a Lettország területén élő, de lett állampolgársággal nem rendelkező támogató nyilatkozatok száma 775, amelyek megerősítése elégséges lett volna a küszöb eléréséhez.

Kezdeményezésünk ilyen módon szembekerült a lettországi „állampolgárság nélküliség” intézményével. Ez az intézmény ismert volt számunkra. Hangsúlyozzuk, hogy ezen a ponton találkozik a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés a Minority Safepack polgári kezdeményezés beterjesztett szövegének 5.2. bekezdésével, amely szerint a kezdeményezők javasolják „az állam nélküli személyek” és családjaik jogainak közelítését az uniós állampolgárok jogaihoz.

Számunkra a lettországi helyzet megoldásához az egyetlen lehetséges út a jogorvoslat útja, amennyiben ezt ott élő barátaink, szövetségeseink is megértik és támogatják. Ebben a küzdelemben a legnagyobb kihívás megértetni minden egyes tagállammal – beleértve Lettországot, Romániát, Szlovákiát is –, hogy a kezdeményezés nem irányul az unió egyetlen állama ellen sem.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.