Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zöldházakat építenek fiatal orvosoknak és tanároknak

Zöldházakat építenek fiatal orvosoknak és tanároknak Kovászna megye

Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testülete rábólintott két egészségügyi és tanügyi alkalmazottak számára építendő tömbház pénzügyi–technikai mutatóira.

Hirdetés
Hirdetés

A városatyák a keddi rendkívüli tanácsülésen egyebek mellett elfogadták a tervek szerint 2026 június végéig felépülő lakások technikai és pénzügyi mutatóit. Bokor Tibor polgármester januárban írta alá az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR) benyújtott és kedvező elbírálásban részesült, két környezetbarát és energiahatékony kétemeletes lakóház építését célzó pályázat finanszírozási szerződését. Az egyenként hat kétszobás, 65 négyzetméteres lakrészes, elkészültük után fiatal orvosok és tanárok által igényelhető tömbházak a kézdivásárhelyi kórházzal szomszédos területen épülnének a tervk szerint 6,3 millió lejből, az összegből egymillió lej az önkormányzat önrésze.

Ami a technikai mutatókat illeti, az nZeb (Near-zero energy building – nullához közeli energiaigényű épület – szerk.) elnevezésű épületeket napelemekkel látják el áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából, hőszigetelik és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Emellett hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius fokos levegőt vonnak fel az altalajból, így nyáron hűthető az épület, télen pedig kevesebb energiával fűthető. Az épületekben intelligens informatikai rendszerek működtetik a fűtést, a klímát, a világítást, ennek köszönhetően a hagyományos lakásokéval összehasonlítva mindössze 30 százalékos ezeknek a zöldházaknak az energiafogyasztása.

Fotó: Kézdivásárhely önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 0:34
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Hulyeseg hulyeseg hatan:) A Dr mennyit keres? Van penzuk es meg mi ingyen adunk lakast is nekik:) Lassan mar mint a kiralyoknak regen leborulunk hogy vegyek el a penzunk!

  • User
   Dátum: 2023. augusztus 9., 17:51
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Az nem „attú ződ” hogy zöldre van a zöldre van a pingálva”,hanem hogy ökologiailag
   megfelel a követelményeknek …nem ereget füstöt,gáz mellékterméket stb. hétvégén meg elvisz a moziba.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 14:28
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Az orvosok minden beteg után, akit beutalnak jó summat kapnak,de az ápolók egy banival se többet, pedig ők végzik a sok papirmunka mellett a betegapolast!Az ő fizetésük fele megy adóba.A túlóra sincs kifizetve,kiadják szabadnapban.De sokaknak jobb lenne ha kifizetnék,főleg aki egyedül neveli gyerekeit,es meg beteges a gyerek!

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ahhoz, hogy a korhaz jobb minosegben mukodjon, uj orvosokra van szukseg. Ahhoz, hogy uj orvos jojjon, annal felteteleket kell teremteni. Mert ha kap egy lakast, mar is konnyebben hagy ott egy nagyvarosi klinikat es jon ide, minket gyogyitani. Orvendetes, hogy ilyen fejlesztes is lesz kezdin.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 19:29
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Sohase keresnek ezek eleget, ha tudják, hogy a veteg úgy is meghal, azért az utolsó pénzét még elveszik azért. Azt a szép kis summát nem adózzák meg, mint a pincéreknek adott aprópénz borravalót.
  A tanárok meg a sztrájk után megkapott fizuemelés után a vakációban 0 felkészítőt tartnak a pótéretségire. Őket is vaskosan meg kell fizetni, ők sem adóznak a magánórák után a fizu mellett.
  Azok kapják mindig, akik a legkevésbé sem érdemlik meg.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 7., 19:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hat ha azok a hopumpak olyan hatasfokkal mukodnek mint a Vagohid utcaban[ahol egy gkal 5000 lej korul mozog],akkor ez is fonyeremeny VALAKINEK!