Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zöld hét a Zöld Nap Egyesülettel

Zöld hét a Zöld Nap Egyesülettel Kovászna megye

A gyerekek környezettudatos gondolkodásra nevelése céljával vezették be idéntől a Zöld hetet a romániai iskolákban. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület (ZNE) elnökétől érdeklődtünk az általuk szervezett tevékenységekről.

Hirdetés
Hirdetés

Ráduly Attila, az egyesület elnöke elmondta, az elmúlt hetekben több meghívást kaptak a háromszéki oktatási intézményektől, hogy vigyenek el egy-egy foglalkozást a környezetvédelem és oktatási minisztériumok által bevezetett Zöld hétre.

„Szerencsére, mindegyik iskola maga választhatta meg, mikor rendezi meg ezt a hetet. Így egyesületünk több településre is el tud jutni, de sajnos, nem mindenhová, hiszen vannak átfedések” – jegyezte meg Ráduly.

Múlt pénteken az egyesület ESC-önkénteseivel egy mozgásos foglalkozást tartottak a víz világnapja kapcsán a helyi  Csipkerózsika óvodában (kiemelt fotó).

„Csütörtökön egy hasonló tevékenységet viszünk el a papolci iskolába. Jövő héten, már április lévén, a Föld napjára is fókuszálunk. Hétfőn és csütörtökön a Nagy Mózes Elméleti Líceum kisiskolásait kísérjük el az Ecobihor Kft., a Gosp-Com Kft. és a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesülettel 2017 óta szervezett lécfalvi hulladékkezelő központotba tett látogatásra. Kedden ugyancsak a Nagy Mózes elméleti líceum nulladikosainak tartunk egy víz világnapra fókuszált játékos, táncos foglalkozást. Szerdán pedig négy nagyobb osztályban több órás környezetvédelmi aktivitásokat bonyolítunk le, melyek során az iskola dísztermében a diákok csapatokat alkotva egy képzeletbeli települést kell megmentsenek. Különböző környezettudatos praktikákat, konkrét megoldásokat és stratégiákat dolgoznak majd ki az adott település megmentéséért. Minden csoport más-más intézményt képviselve próbálja  majd a szennyeződésektől megfertőződött helyiséget megmenteni. Így lesznek akik a helyi önkormányzatot vagy éppen, iskolát, vendéglőt, bevásárlóközpontot, farmot képviselik. A stratégiák kidolgozása után a csapatok bemutatva egymásnak a terveit, közösen megbeszélik azokat” – sorolta az egyesület elnöke.

Hozzátette, a későbbiekben ugyancsak a Zöld hét keretében hasonló programokkal vesznek részt még a kézdiszentléleki, a kézdiszentkereszti iskolákban, ahogy régi partnereiknél, a céhes városi Molnár Józsiás- és Petőfi Sándor-iskolákban is.

 

Fotó: ZNE

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük