Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Volt és van ott rend

Volt és van ott rend Kovászna megye

A háromszéki települések közül Zalánban jegyezték az első írásos falutörvényt: 1581. május 16-án. Ennek tiszteletére állított emlékművet a falu központjában szeptember 20-án Bodok Község Polgármesteri Hivatala, a zaláni Református Egyházközség, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

Hirdetés
Hirdetés

Az esemény rendhagyó istentisztelettel kezdődött. Igehirdetésében Szász István zaláni lelkész kiemelte, az emlékmű figyelmezteti és kötelezi a helyieket, hogy felelősek közösségükért. Ugyanakkor legyenek büszkék arra, hogy egy olyan nagy múltú településen élnek, ahol volt és van rend. Az Éltes Barna képzőművész által kőből készített emlékmű „a kúria előtt, a templum terén” kapott helyet, éppen ott, ahol a zalániak évszázadokkal ezelőtt megfogalmazták és elfogadták a szabályozásokat.

Az eseményen Fodor István polgármester kiemelte, őseink olyan szigorú törvények szerint éltek, amit saját maguk hoztak meg és tartottak be, s amelyek ma is időtállóak és aktuálisak. A faluközösségben az életet a hagyományok és az értékrend szabályozta, amelyben fő helyre került a közösség érdeke, az egymásért való felelősség tudata.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pedig arra világított rá, hogy tulajdonképpen a székely önrendelkezés eszméjének állítanak emléket, a rendtartó székely falunak, melynek lakói maguk döntöttek a mindennapi életüket meghatározó törvényekről, élve az erdélyi fejedelem adta jogukkal. Az eseményt Magyarosi Para Imola szavalata, István Ildikó népdalénekes előadása, valamint a zaláni református egyház Sarokkő együttesének előadása színesítette. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások