Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszafogottan ünnepelt a kézdivásárhelyi románság

Visszafogottan ünnepelt a kézdivásárhelyi románság Kovászna megye

Péntek délelőtt a Szentlélek leszállása nevet viselő ortodox templomnál gyűltek össze a kézdivásárhelyi román közösség tagjai, hogy megünnepeljék a Nagy Egyesülés 105. évfordulóját. Az esemény méltóságteljesen, magyarellenes megnyilvánulások nélkül zajlott.

Hirdetés
Hirdetés

Az enyhe idő ellenére, a 11 órai kezdésre meglehetősen kevesen, mintegy száz személy gyűlt össze a Molnár Józsiás utcában levő istenháza előtt. A tavalyi évtől eltérően, idén nem érkeztek a városba ünneplők (szervezett módon) az ország más részeiről, a román nacionalista szervezetek ezúttal Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze.

A kézdivásárhelyi ünnepségen katonai seregszemlével indult – díszsorfalat álltak az árkosi és berecki katonai alakulatok katonái, illetve a katasztrófavédelmi felügyelőség helyi tűzoltói –, majd a román himnusz eléneklését követően egyházi szertartás következett a templomkertben található emlékkeresztnél.

A Kovászna megyei prefektúra nevében Aczél Cecília főtitkár tolmácsolta Marcel Ciolacu miniszterelnök, illetve Ráduly István prefektus ünnepi gondolatait. „A román fejedelemségek egyesülésétől kezdődően, az 1989-as forradalmon át, az azt követő évek eseményeiig, Románia történelme a bátorság és az áldozatkészség figyelemre méltó példáit sorakoztatja fel. A szabadság, a demokrácia, a tolerancia, az egyenlőség és a sokszínűségünk tiszteletben tartása azok a pillérek, amelyekre társadalmunk épül” – fogalmazott üzenetében Kovászna megye prefektusa.

Lupu Ciprian hadnagy, a berecki hegyivadász alakulat vezetője ünnepi beszédében a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta. „Hiszem, hogy egyszerű gesztusokkal mindannyian lehetünk hazafiak, ott, ahol éppen vagyunk. Hozzájárulhatunk Románia fejlődéséhez, ha jó szakemberek vagyunk a szakterületünkön, ha gondját viseljük a környezetünknek, ha bebizonyítjuk, hogy érzelmekkel, értékekkel és egészséges elvekkel rendelkező, egyenes emberek vagyunk” – mondta.

A beszédeket követően alkalomhoz illő, hazafias versek és énekek hangzottak el gyerekek előadásában, majd az esemény koszorúzással és a díszőrség felvonulásával ért véget. Az ünneplés délután kulturális műsorral folytatódik a Vigadó Művelődési Központban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. december 4., 11:25
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Nagyon orulok hogy ,igy is lehet unnepelni!Nagy gratulacio a Kezdivasarhelyi roman szervezeteknek!Ha szeretjuk es tiszteljuk egymast sokkal nagyobb az osszefogas!!!