Felhívás!

Világhírű produkciók

Világhírű produkciók Kovászna megye

A Guiness-rekorder, Magyar Örökség díjas, hungarikumnak nyilvánított 100 tagú cigányzenekar lesz az április 24. – május 3. között zajló Szent György Napok egyik legnagyobb attrakciója – ezt pénteken a zenekar vezetőjének, Beke Farkas Nándornak a jelenlétében jelentette be Knop Ildikó, a városnapok programkoordinátora és Antal Árpád polgármester. A másik felkonferált, kiemelkedő előadás is nagyon különlegesnek ígérkezik.

A szentgyörgyi Művész Moziban tartott közös sajtótájékoztatón a vendégként jelen levő Beke Farkas Nándortól több részletet is megtudhattunk az együttesről és a tervezett fellépésről. A 35 éves zenekarnak tulajdonképpen 138 tagja van, köztük egy székelyudvarhelyi és egy szatmárnémeti zenész. Közülük 100-an fognak fellépni március 27-én a Sepsi Arénában. Minden földrészen megjárták magukat, több mint ezer nagy sikerű koncerten képviselték a magyar és a cigány zenei kultúrát, repertoárjukban komolyzene (Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate vagy Strauss) mellett ott van a tradicionális magyar cigánymuzsika, illetve a magyar nóta és több népzenei darab is.

Megnyerő programmal készülnek, árulta el az elnök-menedzser, elhangzik a Monti-csárdás, Brahms magyar tánca, de a Balada vagy a Ciocârlia is szerepel a repertoárban. Korábban a budapesti Papp László Arénában már kipróbálták az együttműködést a fiatal marosvásárhelyi énekessel, Jakab Csabával, Szentgyörgyön is hasonlóképpen közös koncertet terveznek.

„Régóta szeretnénk elhozni a 100 tagú cigányzenekart, de ehhez előbb meg kellett teremteni a feltételeket” – mondta Antal Árpád polgármester, utalván arra, hogy az Aréna megépítése előtt nem volt elég nagy színpad és nézőtér egy hasonló rangú koncerthez. Reményét fejezte ki, hogy az eseményekbe nem zavar be a koronavírus. Magyarázattal szolgált az előadás némileg szokatlan, hétfői időzítésére is: vasárnap az Arénában nagy eséllyel kupadöntőt játszik a kosárlabdacsapat, így az átrendezéshez szükség lesz némi időre.

Április 29-én, szerda este szintén a Sepsi Aréna ad otthont a kulturális hét másik kiemelkedő, nemzetközi hírű, a Recirquel újcirkusz-társulat My Land (Az én földem) című előadásának. A budapesti Recirquel 2018 augusztusában a világ legnagyobb művészeti fesztiválja, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatta be produkcióját, ahol a kritikusok véleménye alapján több ezer előadás közül bizonyult a legjobbnak.

Április 24-én, a városnapok nyitóeseményén Erich Türk, a Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója lesz a Krisztus király templomban tartandó orgonahangverseny szólistája, de szokás szerint helyi művészeknek, kórusoknak (Sebestyén Lázár Enikő, Kerezsi Csanád, Lőfi Gellért, Pro Musica, Laudate, Vox Humana) is fellépési lehetőséget jelent majd a nagy presztízsű koncert – tudtuk meg pénteken.
Szó esett az idei városnapok újításairól is: a vidámpark visszaköltözik a belvárosba, a múzeum udvarán „üzemel” a Kultúrkert és a kézműves vásár is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.