Felhívás!

Vigyázat a Kinderrel!

Vigyázat a Kinderrel! Kovászna megye

Háromszéken is nagy a készenlét, zajlik az ellenőrzés, miután kiderült, hogy a belgiumi Ferrero egyik gyárából szalmonellával fertőzött termékek kerültek a nemzetközi piacra.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, számos háromszéki nagyáruházba, szupermarketbe érkezett a fertőzésgyanús termékekből, és akkor a kisebb boltokról még nem is beszéltünk…

– Folyamatosan érkeznek hozzánk a riasztások, újabb és újabb közismert üzletláncok kerülnek célkeresztbe, és ilyenkor a pici üzletekről még nem is beszéltünk, ide is ki kell küldeni a felügyelőket: ez az ellenőrzés napokig el fog húzódni. A betegség első tünetei (görcsös hasfájás, hasmenés, hányinger) már a termék elfogyasztása után 6 órával jelentkezhetnek, de ez az idő elhúzódhat egészen 3 napig is – részletezte dr. Örsi, rámutatva, hogy a központi hatóság honlapján (ansvsa.ro) részletesen lehet követni, lehet tanulmányozni az érintett Kinder Ferrero termékek lajstromát, illetve ugyanitt számos, ezeket forgalmazó kereskedelmi egység is fel van tüntetve.

A nagy bevásárlóközpontok esetében működik egy hatékony riasztási rendszer, így a felügyelők helyszínre érkezésekor már elő vannak készítve a visszavonandó termékek, ezekre jegyzőkönyvet kell írni, és nem a polcokon kell keresgélni szériaszám alapján a portékát, ám így is legkevesebb 10 felügyelőt kell bevetni a terepezésre, olyan körülmények között, hogy megyénkben éppen zajlik a húsvéti élelmiszer-ellenőrzés is.
Időközben az érintett cég mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és közölte, bezárják azt a belgiumi Ferrero-gyárat, ahonnan kikerültek a szalmonellás termékek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.