Felhívás!

Vidéki kiszállásokat ígértek

Vidéki kiszállásokat ígértek Kovászna megye

Szép sikertörténet az 1968 szeptemberében, azaz 50 éve megalakult Művészeti és Népiskoláé, amely annak idején egy szakkal indult, ma pedig huszonkétféle művészeti ágban nyújt oktatást. Az évforduló tiszteletére vasárnap a Tamási Áron Színházban lépett fel az önképzést vállaló diákok egy része.

Az még a jobbik eset, amikor az a szervezők gondja, hogy a túl sok tehetségből kik lépjenek fel az ünnepi műsorban. Végül a hangszeres zene és énekszakokon tanulók lettek a befutók, hiszen az intézmény mind a 600 diákját nem lehetett színpadra állítani, mert abból ultramaratoni előadás kerekedett volna. Az is igaz, ritkán jutnak fellépési lehetőséghez, már csak azért sem, mert igazán nehéz szabad időponthoz jutni a rendezvényterem-hiánnyal küszködő Szentgyörgyön. Ezúttal bő kétórás műsorban mutatkoztak meg a népi és könnyűzene-énekesek, a zongorán, fuvolán, szaxofonon, tolóharsonán, hegedűn, gitáron és együttesekben játszó gyermekek, fiatalok, némelykor mentoraik által kísérve, néhol egyedül birtokolva a színpadot. Vendégként lépett fel Eötvös Rémusz őrkői énekes, akit a Fölszállott a páva című tehetségkutatóból már Kárpát-medence-szerte megismertek, valamint Ráduly Botond Manó, akit idéntől leszerződtetettek az iskolába (pop)éneklést tanítani.

Gáj Nándor igazgató bevezetőjében elmondta, 50 év alatt 200 oktató (többek közt Kónya Ádám, Szilágyi Zsolt) 1400 diákot tanított az intézmény keretein belül, jelenleg Szentgyörgyön kívül még a megye 12 településen vannak jelen művészeti oktatással, többek között Zágonban, Papolcon, Barátoson, Sepsibükszádon, Vargyason, Köpecen, Nagyajtán, Bereckben, Kovásznán. Igyekeznek úgy szervezni a kihelyezett oktatást, hogy egy kistérségen belül minél több mindent legyen lehetősége tanulni a gyerekeknek. Felvállalt céljuk a népi kultúra továbbörökítése, de a hiányzó szakoktatásba is belepótolnak pincér, szakács és barista tanfolyamaikkal, melyek a turisztikai ágazatban a magasabb színvonalat hivatottak szolgálni. Ezt már Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke mondta a megnyitón, rövid beszéde után Eötvös Rémusz énekével, majd a diákok produkcióival folytatódott az est.

Annak ellenére, hogy az átlagnál hosszabb volt a műsor, egy percig sem volt unalmas, hiszen a felcsíki és kalotaszegi népdaloktól a Bartók-művekig, az Örömódától a Monti-csárdásig sok minden terítékre került, mind különböző hangszeren, az este végén pedig a Lunar acoustic és a Spam könnyű­zene-együttesek léptek fel, utóbbi kísérte Ráduly Botond föllépését is. Utána még mindig tudott újat nyújtani a Mini Snaps gyermekkórus, amelyet a Voces női kar kísért. Meggyőződhettünk az oktatók színvonalas munkájáról, valamint a diákok örvendetes szorgalmáról is, hiszen tudnivaló, sok-sok gyakorlás előz meg egy produkciót.

Az intézményigazgató elmondta: hogy ne maradjanak hiányérzetekkel azok a tanulók, akik most nem jutottak megmutatkozási lehetőséghez, de azok a települések sem, amelyeknek nincs művészeti népiskolai oktatásuk, minden hónapban kiszállást szerveznek a megye valamelyik, ritkábban kultú­rához jutó településére, ahol minden szorgalmas diák megkapja a kiérdemelt reflektorfényt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások