Felhívás!

Veszett rókát azonosítottak

A napokban dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, mennyire fontos a hamarosan sorra kerülő, veszettség elleni csalik légi, és kézi kiszórása a veszettség elleni küzdelemben, időközben pedig arról számolt be az országos média, hogy veszett rókát azonosítottak Szatmár megyében.

A szakember ismételten elmondta, hogy Háromszéken évek óta nem azonosítottak veszett állatokat, viszont kifejtette, hogy ennek tudatában nem szabad kényelmesen hátradőlni, hiszen a vadon élő állatok mozgását nem lehet kontrollálni, így akár nagyobb távolságra is eljuthat a fertőzés.

– A fertőzött állat körülbelül 10 nap alatt elpusztul, de időközben megfertőzhet másokat. Főképpen tavasszal, amikor a párzás hevében verekednek, terjed a vírus. Vadállatot semmiképpen se közelítsünk, simogassunk meg, és javasolnám, hogy idegen, gazda nélküli kutyákkal, macskákkal is óvatosan bánjunk. Ha véletlenül idegen macska, kutya karmol, harap, ejt sebet rajtunk, akkor mindenképpen menjünk a sürgősségre, és kérjünk orvosi ellátást – magyarázta dr. Örsi, kiemelve a kutyák, macskák veszettség elleni oltásának fontosságát.

Tőle tudtuk meg, hogy országos szinten működik egy belső rendszer, amelyen a megyék egymást is értesítik, ha veszélyes vírusokat azonosítanak, illetve arról is közleményt adnak ki az illetékeseknek, ha egy gócpontot felszámoltak: dr. Örsi például legutóbb kedden értesítette az érintett hatóságokat, más megyebeli kollégákat, hogy Kisborosnyón felszámolták az afrikai sertéspestis miatt kialakult gócot.

Faggatózásunkra azt is elmondta, sok esetben nincs konkrét magyarázat arra, hogy több éves vírusmentes időszak, hatékony csalikiszórás után is miként bukkanhat fel újra és újra egy-egy vírus: elmesélte egy hihetetlenül tisztán tartott disznófarm esetét, ahol több el­len­őrzőponton kell bemenjenek a munkások, mégis a farm közepén megjelent a sertéspestis.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.