Felhívás!

Kevesebb vadkár

Háromszéken jelentősen csökkent a vaddisznóállomány, ezzel párhuzamosan csökkentek a vadkárok is – tudtuk meg az illetékes hatóságoktól. Részletekről, idevágó furcsaságokról érdeklődtünk.

Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője kérdéseinkre elmondta, hogy a megyében látványosan csökkent a vaddisznók okozta vadkárok száma, ennek pedig nem más az oka, mint a masszív elhullás, amit az afrikai sertéspestis-fertőzés okozott.

– Fantasztikus az elhullás mérete: olyan vadásztársaságokról is tudunk, ahol teljesen elvesztették a vaddisznóállományt. Főképpen Barót környékén nagyok a veszteségek – fejtette ki Neagu, rámutatva, hogy az elmúlt hetekben a medvék okoztak fejtörést, károkat. Legutóbb hétfőn, Sepsiszentgyörgyön, az előpataki kijáratnál lévő egyik gazdaságba mászott be a kerítésen, és dézsmált meg méhkaptárokat a maci.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, hogy valóban jelentős az elhullás, de még mindig akadnak vaddisznók az erdőkben.
– A vaddisznók sokkal ellenállóbbak, mint a házi sertések: volt olyanra is példa, hogy a lelőtt tetem bevizsgálásakor kiderült, az állat leküzdötte a halálos kórt (antitest volt az állatban, de nem volt benne vad vírus). A vadásztársaságok kötelesek mintát behozni mind az elhullt, mind a meglőtt vaddisznókból – magyarázta dr. Örsi.

A szakember elmondta, hogy nagyon ritkák az olyan esetek, amikor kirándulók telefonálnak be elhullt állatok miatt, hiszen a vadásztársaságok járják az erdőket, nem hagynak hátra tetemeket. Ha véletlenül mégis vaddisznótetemet látnak a polgárok kirándulás, barangolás közben, akkor a 0267.351.712-es telefonszámon kell riasztani az illetékeseket.

Az is kiderült, hogy a vaddisznók esetében sokkal hosszabb a fertőzési gócpont felszámolása, mint a házi sertéseknél: 2 évet számolnak a legutolsó, azonosított fertőzéstől.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások