Felhívás!

Versenyben az okostáblákkal

Versenyben az okostáblákkal Kovászna megye

A csíkszeredai és a környező településeken tanító tanárok jó részének problémás a legújabb technológiai eszközöket használni az oktatásban – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a Sapientia EMTE oktatója, Bíró A. Zoltán és egy magiszteri hallgató, Páll Zelinda készített, és amely mintegy 50 általános és középiskolai tanár alapos kikérdezésével zajlott. Minthogy nem volt módunk megismételni a Sapientia kutatását, a teljesség igénye nélkül rákérdeztünk néhány iskolára a környéken, mennyire használják ki az internet kínálta lehetőségeket, számítógépeket, okostelefonokat, interaktív táblákat?

Már István, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum igazgatója éppen most tervezi 32 Office programcsomag, illetve a meglévő 25 mellé további tíz, az eddigieknél is performánsabb interaktív tábla beszerzését, ezekkel együtt szinte minden osztályban lesz. Az okostáblákat sok tanár kivetítőként használja, laptopról irányítva, holott a tábla ennél több lehetőséget is kínál, mert van saját szoftja is, amelyet azonban rendszeresen frissíteni kell (pénzért). A legújabb Mozaweb nevű oktatócsomag, amely az interaktív táblákhoz beszerezhető, már oktatófilmek és feladatok, munkalapok sokaságát is tartalmazza több tantárgyból, így igen hatékony segítség lehet az órák érdekessé tételében.

A Mozaweb program működését a Székely Mikó Kollégiumban vettük szemügyre, ott ugyanis már van néhány belőlük (minden táblához külön). Nem olcsók ugyan, részben tanácsi segítséggel, részben az iskolaalapítvány hozzájárulásával szerezték be őket. Mint a Mikesben is, sok tanár részt vett egy interaktívtábla-felhasználó tanfolyamon.

– El is vártuk, hogy a város neves iskolái élen járjanak, és tartsák a lépést a digitális korral, de a lehetőség a szakképzők és vidéki iskolák számára is adott, különösen akkor, ha jó az együttműködés az iskolafenntartó önkormányzat és az igazgatóság között, illetve ha jól gazdálkodik a község, és idejében be tudják illeszteni a költségvetésükbe a digitális táblák 5 és 10 ezer lej között változó árát – véli Kiss Imre főtanfelügyelő. A Kós Károly szakközépiskolában egy okostábla van a kémialaborban, amelyhez azonban több tanár is hozzáfér, szinte minden órán használják, illetve az infolaborokat is használják az iskolában és a műhelyekben is, pl. a ruhatervek, szabásminták vagy bútortervek, illetve elemeik megrajzolásakor.

A gidófalvi általános iskolában már többnyire saját laptopjaikat vetik be szemléltetésre a tanárok, nincs interaktív tábla, ritkábban az iskola számítógépeit kivetítővel összekötve, a telefonokat az iskola területén nem lehet használni. Uzonban is elavult a számítógéppark, ami nem csoda, hiszen 12 évesen matuzsálemnek számítana. Adományokból származik 8 használható számítógép, más forrásból néhány laptopot is vettek, amelyekből a kisebb falusi iskolákba is juttatnak, számolt be Szabó Margit igazgatónő, hozzátéve, hogy a meglévő gépparkot intenzíven használják a tanerők.
173 pedagógus vett részt ebben a tanévben az Interaktív oktatástechnológiai eszközök használata nevű tanfolyamon a Pedagógusok Házában, illetve 22 iskola jelezte, hogy már most napi szinten használják az interaktív táblákat. További 15 (8 városon, 7 falun) ezután szeretné beszerezni azokat a helyi tanácsok segítségével – közölte a tanfelügyelőség a vonatkozó statisztikát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. május 12., 18:39
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Az interaktív táblák használatával kapcsolatos tanfolyam csak bevétel volt a Tanítók Háza számára. 30 lej a tanfolyam, 10 lej az oklevél. Majd megválik, hány tanár lett ettől okosabb…

 • User
  Dátum: 2017. május 14., 15:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Van olyan menő suli környékünken ahol még a kivetítők is könyörgéssel kölcsönözhetők,laptopot pedig otthonról kell vinni,mert a suliban csak múzeumi tárgyak vannak!

 • User
  Dátum: 2017. május 14., 15:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ez semmi! Én Korrupcióellenes felkészítőn vettem részt mert kötelezték,de az okleveleket szintén 10 lejért mérték! Sokan nem vettük ki mert úgy éreztük,h csak a körmösök adhatnak 10 lejt ilyen mocsokért,mások meg utána érezték úgy,h a tanügyi korupciót támogatják azzal a 10 lejjel! Ilyen szemétből áll a tanügy 27. éve,vezéreinket behálózza a poitika&maffia,a szakszervezet meg csak a tagsági díjjunkat veszi fel a semmittevésért cserébe! Lefogadom ők is csak az előbbieket támogatják a bevételből!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!