Felhívás!

Kúriákkal a világban

Angliában és Magyarországon mutatják be hétvégén Székelyföld turisztikai látnivalóit. A manchesteri és budapesti turisztikai fesztiválok „sztárjai” a kastélyok és kúriák lesznek.

Grüman Róbert elmondta: a manchesteri kiállítást a városban és környékén élő mintegy 30 ezer magyar szervezi. A Kovászna megyei tanács alelnöke szerint a megye küldöttségében a hivatalos személyek mellett kézművesek is részt vesznek, akik a helyi termékekből nyújtanak ízelítőt.

– Egy különleges turisztikai csomaggal veszünk részt ezen a fesztiválon, elsősorban azokat a kúriákat ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, amelyekben szállást kaphatnak a turisták. Találkozunk angol utazási irodák képviselőivel is, akiknek bemutatjuk Háromszék turisztikai attrakcióit, különös tekintettel Bikfalvára és Uzonra, ahol a legtöbb udvarház van. A Kovászna megyei tanács azon dolgozik, hogy a kúriákat felvegyék az UNESCO világ­örökségi listájára – nyilatkozta Grüman Róbert.

A küldöttség tagja Ráduly István, Uzon polgármestere is, valamint több festéssel, szövéssel, kézművességgel foglalkozó népművész. A fesztiválra Manchester központi terén kerül sor, ahol székely étkek mellett kürtőskalácsot is ajánlanak a látogatóknak. A küldöttséget elkíséri a Háromszék Táncegyüttes is, amelynek három előadása lesz a helyszínen.  Kovászna megyében körülbelül 200 kastély és kúria van, amelyekben egykor az arisztokrata családok képviselői laktak. Mindegyik nem látogatható, ám többet közülük felújítottak, és turisztikai célokra használják.
A budapesti Székely Fesztiválon Maros, Hargita és Kovászna megye képviselői vesznek részt. A korábbi években a látogatók száma meghaladta a 30 ezret. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.