Felhívás!

Végre egy asztalnál

A pedagógusok szerdai kétórás figyelmeztető sztrájkját követően a miniszterelnök péntek délben végre leült a tárgyalóasztalhoz a három tanügyi szakszervezet képviselőivel, és elismerte követeléseik jogosságát. Két hetet kért, hogy a legfőbb követelésekre megoldást találjon.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség december óta szorgalmazza a kormányfővel való tárgyalást, ennek halogatása is társult a tanügyiek sérelmeihez. A szakszervezeti vezetők pénteken a miniszterelnök, az oktatási miniszter, a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium egy-egy államtitkárának jelenlétében adhatták elő követeléseiket.

Ezek elsősorban a bérekre, a törvénynek megfelelő fizetésemelések és pótlékok haladék nélküli folyósítására vonatkoztak. A tárgyalásokat követően kiadott közlemény szerint Nicolae Ciucă felállított egy bizottságot, mely a szakszervezeti vezetőket is bevonva február negyedikéig kidolgoz egy, határidőket is magába foglaló ütemtervet a pedagógusok követeléseinek megoldására. A bizottságot Sorin Câmpeanu tanügyminiszter koordinálja, de részt vesz benne a munkaügyi és a pénzügyminiszter is.

Nagy Gábor Kovászna megyei szakszervezeti vezető hétfőn érdeklődésünkre közölte, a tanügyminiszter első lépésként máris megnövelte a tanügyi állások számát, országos szinten 1175-tel. Ez főképp a nagy létszámú osztályok miatt volt szükséges, de azért is, hogy több iskolai tanácsadó, fejlesztő pedagógus, logopédus foglalkozhasson a sajátos nevelési igényű, magatartás- és részképesség-zavaros, vagy egyszerűen tanácstalan gyerekekkel. Munkájukra iszonyú nagy az igény, és meredeken nő, miközben csak városon van fejlesztő szakember, pszichológus, ott is nagyon kevés. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.