Felhívás!

„Vastehenek” célkeresztben

Olvasóink azt kérték, járjunk utána, mennyire megbízhatóak a háromszéki „vastehenek”, milyen minőségű tejet tárolnak bennük, ki, és milyen rendszerességgel ellenőrzi ezeknek a törvényes működését.

Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, a tejautomaták egyetlen sepsiszentgyörgyi gépezet kivételével, mind megfelelő engedélyekkel működnek Háromszéken.

– Neveket nem mondhatok, ám egy személlyel nem jutunk dűlőre. Többéves pereskedés után nyertünk, így 40 ezer lejes bírságot kell kifizessen. Minden megkeresést elutasít, jelenleg is engedélyek nélkül működik egyik sepsiszentgyörgyi automatája, egy másik pedig lejárt engedéllyel. Ha nem orvosolja ezt, megint megbírságoljuk – magyarázta dr. Sikó.

Hangsúlyozta, az automatákat engedélyezett farmról származó tejből szabad feltölteni, csak így ellenőrizhető, tartható kézben a termék minősége. A feltöltés annak függvényében történik, ahogy a tej fogy, ám ez a termék közkedvelt, így nincsenek olyan gondok, hogy több napon át álljon a gépezetben, mindig friss. Ideális esetben a feltöltés időpontját speciális cédulára kellene felvezesse – az átláthatóság kedvéért – a tulajdonos, ám ezt a szakember elmondása szerint a legtöbben elmulasztják. Amúgy a fertőtlenítések ideje a gép típusától függően van megszabva.

– Mintákat veszünk, ezeket bevizsgáljuk, és gond esetén rögtön értesítjük a tulajdonost. A nyers tejet ajánlatos rendesen felfőzni: jó tudni, hogy akár tbc-baktérium is lehet benne (ha az állatnak „tőgy tébécéje” van), ez a baktérium pedig csupán 20 perc főzés után pusztul el – összegzett a szakember. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 22., 8:39
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Ki főzi 20 percig a tejet ? Ezelőtt 50 évvel(!), falun, édesanyám csak olyan helyről volt hajlandó tejet szegődni, ahol tudta, hogy a tehén be volt vizsgálva tébécére. Manapság nem kötelező az ilyen vizsgálat ?

 • User
  Dátum: 2018. március 23., 22:59
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem értem, hogy ebben az országban miért mindig a felelőtlen, törvény ellen vétők érdekeit védik, akár a fogyasztók egészségének veszélyeztetése árán is. Ha tudnánk kié az automata, vagy melyik üzlet nem tartja be a legalapvetőbb higiéniai szabályokat, árul lejárt szavatosságú terméket, minden magától megoldódna. Ilyen egyszerű.