Felhívás!

Van látszata a támogatásnak

Van látszata a támogatásnak Kovászna megye

Demeter Ferenc polgármester meghívására Kovászna Megye Tanácsa szerdán Mikóújfaluban tartotta meg soros ülését, amelyen a községi elöljáró beszámolt az elmúlt öt évben a megyei tanácsnak köszönhetően megvalósult fejlesztésekről. Ezek közül a legfrissebb egy új játszótér.

A szerdai, szeptember 15-i Megyeinfón, melyen szintén jelen volt Demeter Ferenc, a polgármester az eddigi és jövőbeni, együttműködésben kifejtett építőmunkát szimbolizáló kockakövet adott át Tamás Sándor tanácselnöknek.

– Családbarát község építésébe kezdtünk, hogy fiatalokat vonzzunk ide: játszóteret és műfüves focipályát építünk, az iskolába járó gyermekeknek ingyen ebédet biztosítunk, ha esetleg online oktatásba kényszerülnek, akkor házhoz szállítják nekik az ételt, 1000 lej értékű babacsomagot adunk minden újszülött gyermeknek – részletezte a polgármester.

Tamás Sándor a továbbiakban a megyei tanács az elmúlt hónapok egészségügyet érintő fejlesztéseiről, illetve a tanácsülés ilyen vonatkozású határozatairól szólt. De az infra-strukturális munkálatokra is kitért, megérkezett a megyébe ugyanis a kormány sürgősségi alapjából a május végi árvízkárok helyrehozatalára szánt 3,2 millió lej, amiből Málnásfürdőn a három helyszínen károsodott főutat és a falu központjában levő hidat kell megjavítani, illetve a hatodi úton hat helyen megrongálódott, a víz által kimosott támfalakat, hídtámaszokat kell helyreállítani.

A gyermekvédelmi rendszeren belüli változásokról szólva a tanácselnök elmondta, a 39 gyermekről gondoskodó kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla-otthon felszámolása is elkezdődik – ehhez kellett a tanács jóváhagyása is – miután országszerte kötelező a régi típusú, nagy létszámú árvaházakat átszervezni. Ez Oltszemen a 6-os számú elhelyező központtal már meg is történt. A kézdivásárhelyi elhagyott kiskorúaknak Kézdivásárhelyen két, Gelencén egy családiház-típusú otthont építenek, hogy ez megtörténhessen, egy következő lépésben majd a 15 fogyatékkal élő kisgyermeket ellátó hasonló baróti intézmény átszervezése következik.

Végül egy közeledő eseményre, közösségi ünnepre hívta fel a figyelmet Tamás Sándor: szeptember 19-én, vasárnap Gyergyószárhegyen öntik össze a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Székelyföldről székeiből begyűjtött búzát. Mint azt Becze Istvántól, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökétől megtudtuk, ekkor a korábban már Háromszékről begyűjtött 1600 kg lisztből, melyet a csíkszentdomokosi malomban őröltek meg, a csíkszentmártoni híres Bocskor pékség által megsütött több száz kenyeret osztanak szét. Az eseményen jelen lesz Farkas Sándor, a magyar agrárminisztérium képviseletében, Jakab István, a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) elnöke, valamint a három székely megye tanácsának vezetője. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.