Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van értelme küzdeni egymásért

Van értelme küzdeni egymásért Kovászna megye

A vasárnap délelőtti ünnepi istentisztelet keretében a bibarcfalvi református templomban köszöntötték a faluban 10, 25 és 50 évvel ezelőtt házasságot kötött párokat, összesen kilenc házaspárt.

Hirdetés
Hirdetés

Józsa Árpád-Csaba és neje, Ilona, Keresztes Ferenc és neje, Ildikó-Gabriella, Tordai József és neje, Mária, Kiss András és neje, Sára, Kolumbán István és neje, Erika, Veress Vilmos és neje, Lívia, Oláh Levente és neje, Éva, Bertalan Dániel és neje, Aranka, valamint Farkas Zoltán-Lőrinc és neje, Erzsébet-Csilla az istentisztelet végeztével az úrasztala köré jöttek ki, ahol versekkel kedveskedtek nekik, emléklapokat és ajándékokat is átvehettek. Az ünnepség méltó befejezése volt az Erdővidéken immár nyolcadik alkalommal megszervezett Házasság hetének, melyhez szervezőként a bibarcfalvi Református Egyházközség is csatlakozott.

Fancsal Zsolt lelkipásztor igehirdetésében a bibliai Lót és Ábrahám történetének magyarázatával világított rá arra, hogy a házasságban is, amikor egyik fél bajban van – mint az a fogságba esett Lóttal megtörtént –, a másik fél lelkében a szeretetösztön azonnal elkezd működni, és bárc sak házastársról van szó, a jó házastárs mégis mint testvér tekint a párjára, és segítségére siet, mint azt Ábrahám is tette Lóttal, holott az csak unokaöccse és útitársa volt.

A legelső dolog, ami ilyenkor számít, az, hogy meghalljuk, ha valaki bajban van, hiszen sok ember ma már nem akar se látni, se hallani. A legelső dolog, amire szükségünk van: meghallani a másik szenvedését – magyarázta a tiszteletes. Lót reális fogságban szenvedett, de minket, ma élő embereket is sok minden fogságban tart: lehetünk az idő, a gyűlölet vagy az irigység fogságában – szólt a házaspárokhoz a lelkipásztor –, de ha látod társad fogságát, Istent hívd segítségül, s meglátod, eredménnyel jársz – fogalmazott. Mint mondta, egymásért harcolni a házaspároknak csodálatos, nemes dolog – erről szól a házasság.

„Én azt hiszem, van értelme küzdeni egymásért, még akkor is, ha úgy érezzük néha, hogy már nem bírjuk a megpróbáltatásokat, és a harc feladásának gondolata foglalkoztat. Ha azonban testvérként tekintünk társunkra és az emberi méltóságot is mindvégig megőrizzük kapcsolatunkban, ez nem jöhet szóba. Legyetek továbbra is türelmesek egymáshoz, tudjatok egymás szemébe nézni, tudjátok megérteni egymást, tudjátok továbbra is kimondani a bűvös szeretlek szót, Isten keze veletek van, Ő kézen fogott titeket” – szólt végül az ünnepelt házaspárokhoz a lelkész, köszönetet mondva azoknak is, akik időt szántak, és eljöttek a szép alkalomra, hogy együtt lehessenek az ünnepeltekkel. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük