Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valóra váltható álom

Valóra váltható álom Kovászna megye

2015-ben megpályáztuk Székelyföld nevében az Európa kulturális fővárosa címet, de tervünk, nem rajtunk álló okok miatt, füstbe ment. Most úgy tűnik, hogy legalább részben mégis megvalósíthatjuk álmunkat – mondta el sajtóértekezletén Antal Árpád. Erre az ad lehetőséget, hogy a megyeszékhely bekapcsolódhat abba a programba, amelyet Veszprém bonyolít le, amely 2023-ban lesz Európa kulturális fővárosa. A két város erről írt alá tegnap együttműködési szerződést.

Az aláíráson, amely a virtuális térben történt, Sepsiszentgyörgyön Vargha Fruzsina alpolgármester, Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és – pár percig – Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök volt jelen, míg Veszprémben Porga Gyula polgármester mellett dr. Navracsics Tibor kormánybiztos „asszisztált”.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor, aki megyei tanácsülésre sietett, ragaszkodott, hogy „a régi barátság nevében” jelen legyen az esemény elején, és emlékeztetett: Sepsiszentgyörgy és Veszprém kapcsolata „nem a tegnap kezdődött”, annak gyökerei a „kommunizmus idejére nyúlnak vissza”.

Navracsics Tibor, aki korábban az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként dolgozott, és így az Európa kulturális fővárosa program közvetlen felelőse volt, úgy vélte, hogy ez az eset tökéletesen lefödi a program célját: közelebb hoz egymáshoz közösségeket, erősíti az európai identitást, hisz Veszprém mellett „egy kicsit” Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosa lehet.

Antal Árpád polgármester köszönetet mondott a lehetőségért, és felidézte: 2015-ben egy „erős pályázatot” állítottak össze, de végül, valószínűleg Marosvásárhely „árulása” miatt, nem jártak sikerrel.
– Az a tervünk, hogy az akkor összeállított program egy részét 2021. január 1. és 2023. december 31. között, Veszprémmel együttműködésben megvalósítsuk. Azt gondolom, hogy a kultúra alkalmas eszköz arra, hogy hidakkal kössön össze városokat, vagy éppen előítéleteket bontson le népek között – jelentette ki Antal.

Porga Gyula veszprémi polgármester fontosnak nevezte, hogy jelezzék a világnak, hogy a magyar kultúra nem Magyarország politikai határáig tart, és e szerződés alapján alkalom nyílik bemutatni Székelyföldet, mint a határon túli magyar kultúra „zászlóshajóját”.

Hegedűs Csilla szerint súlyt kell helyezni arra, hogy Székelyföld ne csak a székelyruháról és -kapuról, ne csak a kürtőskalácsról és pálinkáról legyen ismert, hiszen itt egy aktív, összetartó, kreatív közösség lakik, amely tiszteli a múltat, de a jövőbe tekint, fejlődni akar. A volt kulturális államtitkár „minden támogatást” megígért, és „elsőnek jelentkezett önkéntesnek” az akció lebonyolítását segítendő.

A sepsiszentgyörgyi tanács a hároméves program lebonyolításával Vargha Fruzsina fiatal alpolgármestert bízta meg, aki köszönettel vette a bizalmat, és azt mondta: áll elébe a kihívásnak.

Az esemény az együttműködési megállapodás aláírásával ért véget, amit rendhagyó módon nem tudtak kicserélni, de a feleken látszott, hogy a több mint harminc­éves kapcsolat tükrében ez nem több puszta formaságnál. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 13., 6:11
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kösöznjük kedves nagytudású alpolgármesterasszony.. EZ gyorsan ment 😀 Talán túl gyorsan, hogy elhihessük bármi köze is lenne a fotózkodáson kívül hozzá!!! Legyen (nép) tánc!

 • User
  Dátum: 2020. november 13., 16:01
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ám legyen. Ha sikerül, az nem lesz rossz a városnak. Eredményes munkát kívánok! De ne tessenek elfelejteni, hogy sokkal több sepsiszentgyörgyi polgárnak van szüksége biztos munkahelyekre, mint ahányan elmennének előadásra, koncertekre. Tehát gazdasági téren is kapkodjanak a projektek után.