Felhívás!

Vállalni a történelmet

Vállalni a történelmet Kovászna megye

Ötvenkét sírkövet állítnak a sepsiszentgyörgyi holokauszt-parkba annak az 52 gyereknek az emlékére, akiket 75 évvel ezelőtt gyilkoltak meg a náci haláltáborokban.

Herman Rosner, a sepsiszentgyörgyi zsidó közösség képviselője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a sírkövek felállítása egy nagyobb projekt harmadik szakasza, amelynek az a célja, hogy emlékparkot hozzanak létre azon háromszéki zsidók emlékére, akiket 1944–1945-ben deportáltak, és akik a náci haláltáborokban lelték halálukat.

Az első szakaszban, tíz évvel ezelőtt a zsidó temető kápolnájában létrehozták a holokauszt-emlékfalat, amelyen név szerint sorolják fel annak a 611 zsidó személynek a nevét, akiket Auschwitz-Birkenauban öltek meg.

Öt évvel később, a második szakaszban obeliszket állítottak az Auschwitzban meggyilkolt 52 szentgyörgyi gyerek emlékére, valamint 52 tuját és hat szomorúfűzt ültettek a 611 haláltáborban elpusztult személy emlékére.

– A holokauszt emlékpark létrehozása a tisztelet kifejezését jelenti az áldozatok iránt, és a múlt elismerésének és elfogadásának bizonyítéka, ugyanakkor az oktatás egy hivatkozási pontja is, hogy ilyen események többé ne történhessenek meg – nyilatkozta Herman Rosner.

A sírkövek felállítását a helyi tanács és a zsidó közösség támogatja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások