Felhívás!

Vállalkozó háziorvosok?

Vállalkozó háziorvosok? Kovászna megye

Baróton három éve, 2016 márciusában indult be a háziorvosok délutáni és éjszakai ügyelete, az ún. permanencia, azóta év végén vagy év elején a baróti tanácsban vita tárgyát képezi a szolgálatnak helyet biztosító ügyeleti kezelőszobára vonatkozó szerződés meghosszabbításának feltétele.

Így történt legutóbb is, amikor Lázár-Kiss Barna polgármester közölte a tanácsosokkal, hogy az orvosok kérték az ügyeleti szoba használatára vonatkozó szerződés meghosszabbítását, annak ugyanis egy, az önkormányzat tulajdonában levő épület ad helyet. „Az önkormányzat köteles helyet adni a permanenciát teljesítő orvosoknak” – fogalmazott a polgármester.

Az elöljáró kijelentésével Nagy István tanácsos csak részben értett egyet. Szerinte az önkormányzat köteles a helyiséget az orvosok rendelkezésére bocsátani, de azt nem írja a törvény, hogy ezt ingyen kell megtegye – hangoztatta. Nagy kijelentette, hogy ő már tavaly sem szavazta meg a hosszabbításra vonatkozó határozatot, és ellenzéki társaival idén sem fogják, annál az oknál fogva, hogy nem tartják etikusnak a különbséget az ugyanabban az épületben helyet kapó háziorvosi rendelők bérleti díja és a permanencia rendelőjének bérleti díja között. A polgármester megígérte, hogy néhány hónap múlva újratárgyalják a féllel a szerződést, és arra kérte a tanácsosokat, szavazzák meg a szerződés hosszabbítását, Nagy kijelentette, hogy ők tartózkodni fognak.

Ugyanezen az év végi tanácsülésen más orvosi rendelőknek helyet adó önkormányzati helyiségek koncesszióba adásának meghosszabbítását is tárgyalták. A helyiségeket használó háziorvosok, mint kiderült, már idestova 15 éve ugyanazt az 1 euró/négyzetméter bért fizetik az önkormányzatnak évente, miközben egy kezdő vállalkozás is, aki például a baróti üzletkötő központban bérel egy irodát, havonta 2,5 eurót kell fizessen négyzetméterre, mert egységesen ennyi a bérleti díjuk ezeknek a központoknak.
Ugyancsak Nagy István volt, aki kijelentette immár sokadára a tanácsülésen, hogy a háziorvosi rendelők jövedelmező vállalkozások, így ők is, más vállalkozásokhoz hasonlóan havi 2,5 euró/négyzetméteres bérleti díjat kellene fizessenek. „ Tíz évig szinte ingyen használták ezeket a helyiségeket az orvosok, tehát nem tartom túl magas díjnak ezt az összeget” – jelentette ki.

Szó esett a Baróthoz tartozó falvakon található orvosi rendelőkről is, melyek azonban, mint kiderült, előnyben vannak, hiszen azokat az önkormányzat felszereléssel, de állaguk javításával is támogatni tudja pályázatok révén.

Lázár-Kiss Barna polgármester ígéretet tett arra, hogy a bérleti díjakból befolyó pénzt az orvosi rendelők felújítására fordítja az önkormányzat, ezt hallva végül Nagy István is engedett, azt mondta, az orvosok végül is segítik a város lakóit, ezért ők is támogatják a polgármester segítő szándékát, elképzeléseit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 9., 7:54
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egy szó,mint száz….ki van,kiért?..Félrecsúszott a világ,emberek,az iskolai év felosztásába mindenki beleszól, a vakáció a fő téma…..az egész Erdővidéket kiszolgáló sürgösségi szoba bére a város alapjövedelme?

 • User
  Dátum: 2020. január 9., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nagy úrnak illene tudni,hogy a megye háziorvosainak a zöme a nyugdijkorhatár közelében van. Pár év és nem kell majd hepciáskodni, mert nem lessz aki ellása a háziorvosi teendöket sem falun sem városon.