Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét

Választási kiértékelő Háromszéken: az erdélyi magyarok megértették a választás tétjét Kovászna megye

Nem csak a városvezetői tisztségek mindegyikét nyerte meg, hanem kétharmados többséget is szerzett a helyi önkormányzatokban az RMDSZ – jelentette be Tamás Sándor, a szövetség háromszéki szervezetének elnöke a hétfői választási kiértékelőn, amelyet Antal Árpád újraválasztott polgármester társaságában tartott Sepsiszentgyörgyön. Kiderült továbbá, hogy a megyei önkormányzatban más magyar párt nem kapott helyet, míg a sepsiszentgyörgyi helyi tanácsból a román képviselet szorult ki.

Hirdetés
Hirdetés

Sikeresen legyőzte a magyar közönyt és a román AUR-t a háromszéki magyarság a június 9-i választásokon Tamás Sándor szerint, aki vasárnap az ötödik mandátumát nyerte el Kovászna Megye Tanácsának élén. Háromszéken ugyanis 12 éve nem volt ennyire magas a szavazáson való részvétel (50,74 százalék), így a megyetanács-elnök szerint a számlálás végére az RMDSZ az EP-választáson történelmi sikert arat.

Ami az AUR-t illeti, szerinte sikerült ugyan visszaszorítani a szélsőséges nacionalista pártot a megyében, de teljesen megfékezni így sem lehetett: Háromszéken a támogatottságuk 4,5 százaléknál állt meg. Az erdővidéki Bardoc településén két helyi tanácsosa lesz az AUR-nak, Kökösön 10 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, és nagy valószínűséggel Előpatakon is képviseletet szereznek a képviselő-testületben.

Így állnak a háromszéki városok

Az már biztos, hogy az RMDSZ-jelöltek fölényes sikert arattak, a városok élén újabb mandátumra készülhetnek a választottak, ugyanakkor mind a négy településen garantált a tanácsbeli kétharmados többség is. Tamás Sándor az egy hónapja tárgyalt választási körképről szóló tájékoztatójára utalt vissza az elemzéskor. 

Tamás Sándor szerint az AUR-hullám még nem ért véget. Fotó: Tuchiluș Alex

Kézdivásárhely kapcsán kiemelte, hogy Bokor Tibornak két ellenfele volt, egy román és egy magyar, ám törekvéseik kudarccal végződtek, mert „trükközéssel nem lehet megvezetni az embereket”. A tanácselnök szerint a választópolgárok láthatólag voksaikkal büntették a trükközőket: a románok pártszövetsége nem jutott be a tanácsba, az EMSZ-nek pedig kevesebb képviselője lesz idéntől, mint az előző mandátumban.

Sepsiszentgyörgyön az Antal Árpád ellen az MPE színeiben induló Erőss Bulcsútól kért több szerénységet Tamás Sándor a kampány kezdetekor, most erre utalva kiemelte: az ellenzéki jelölt még úgy is kevés szavazatot kapott, hogy azok is beálltak mögé, akik korábban az RMDSZ-t választották.

Baróton Benedek Huszár János kétharmaddal nyert függetlenül induló ellenfelével, Derzsi-Ráduly Kázmérral szemben. Kovásznát a megyetanács-elnök korábban a „béke szigetének” hívta, és nemhiába, Gyerő József egy nyugodt kampány után az élen végzett, itt az RMDSZ-es képviselők vélhetően kicsivel többen lesznek jelen a tanácsban, mint az elmúlt négy évben.

Megyei szinten az ellenzéki magyarok, helyi szinten a románok estek ki a tanácsból

A megyetanács-elnök közölte ugyanakkor: az EMSZ és az MPE képviselői nem fognak bejutni a megyei önkormányzatba. Helyüket vélhetően egy RMDSZ-es, és két PSD-s, illetve PNL-s képviselő fogja átvenni. A két konkurens magyar párt megyei szereplését tekintve kiemelte, egy polgármesteri tisztséget sem sikerült megszerezniük, és kevesebb helyet fognak szerezni a helyi tanácsokban is.

Antal Árpád esélyt adna a román közösség képviseletének. Fotó: Tuchiluș Alex

Sepsiszentgyörgyön eközben a számok úgy alakultak, hogy a román pártok kiszorultak a helyi önkormányzatból. „Nem örülök, hogy román párt nem jutott be a helyi tanácsba, nem tartom normálisnak azt, hogy egy több mint húsz százalékos közösség képviselet nélkül marad, de azt hiszem, ennek a tanulságait mi, magyarok is le kell vonjuk” – fogalmazott Antal Árpád, az ötödik mandátumát elnyerő polgármester.

Hozzátette, a helyi román közösség több mint fele az RMDSZ-re voksolt, ennek az az üzenete, hogy át tudnak lépni az etnikai határokon a közös fejlődésért, de feltevődik a kérdés, hogy a jelenleg kialakult helyzetben mit tehet az önkormányzat a románok érdekében.

Antal Árpád megoldásként azt javasolja, hogy hozzanak létre egy konzultatív, hattagú testületet, amelyben a három demokratikus román párt (PSD, PNL, USR) listáinak első két helyét elfoglaló képviselőjelöltek kapnak majd helyet, és akikkel a polgármester rendszeresen egyeztet majd a helyi román közösséget érintő döntésekről, még mielőtt előterjesztené azokat a tanács számára. Az újraválasztott polgármester kijelentette: még hétfőn hivatalosítja ebbéli szándékát.

A megyeszékhelyen senki sincs a körön kívül

Sepsiszentgyörgyön ugyanakkor az Őrkő külön kerületté alakult a választások alkalmával. A romatelepen ugyanis idén a szokásosnál is alacsonyabb volt a részvétel, „leváltak” a város többi részétől. „Ez viszont nem jelenti azt, hogy változtatni fogunk az Őrkő-politikánkon. Továbbra is meggyőződésem, hogy nekünk kötelességünk a város érdekében felzárkóztatni ezt a közösséget” – vélekedett Antal Árpád, hozzátéve, hogy mindez a Csíki negyed lakóira és a város minden részére igaz lesz, mert „nincsenek körön kívüli sepsiszentgyörgyiek.”

Az értékelőn a hivatalos részeredmények tekintetében nyilatkoztak. Fotó: Tuchiluș Alex

Az elért eredményekről úgy vélekedett, hogy azok még az előző választási évnél is sikeresebben alakultak, most ugyanis a 21 önkormányzati képviselő mindegyike az RMDSZ soraiból kerül majd ki.

Antal Árpád és Tamás Sándor köszönetet mondott az elmúlt mandátumban tevékenykedő munkatársaknak, a kampánystábnak és a választópolgároknak, akik szerinte frappáns választ adtak azoknak a politikusoknak, akik idén megpróbálták visszahozni a közéletbe azt a stílust, amire már egyszer nemet mondtak 2012-ben. Az RMDSZ képviselői egyetértésben nyilatkoztak arról, hogy a 12 évvel ezelőtti stratégiaváltás, az együttműködésre törekvés szemmel láthatóan eredményt hozott, erre törekednek a jövőben is.

Bodor László, a háromszéki RMDSZ ügyvezető elnöke érdeklődésünkre elmondta, hétfő délután még sok településen hiányoztak az egyes szavazókörzetek eredményei, a számlálás szerinte csak lassan, akadozva halad, ezért az adatok végleges összesítés akár szerdáig is elhúzódhat.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 10., 21:45
  ÉRTÉKELÉS: 28

  Ne legyetek úgy eltelve magatokkal. Habár rátok szavaztam, de nem azért tettem mert olyan szuperek vagytok, hanem a legkisebb rossz elve alapján. Nem akartam megosztott szavazattal kárt okozni a magyaroknak. Az a tény, hogy az úgynevezett ellenzéki magyarokkal ritkán tárgyaltok nagyon szomorú dolog. sőt még gúnyolódtatok is rajtuk.

 • User
  Dátum: 2024. június 11., 7:54
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Az ugynevezett „bevandorlok” a Kokosi AUR-osok. Egyesek inteligencia szintje ezek kozul is akkora hogy csak az „arany” szot ertik a part neveben es valoszinu azert is szavaznak ra.Na de nem minden arany ami fenylik.A nagyszuleik telepuleseit kellett volna felpartoljak a sok szavazatukal.
  Hogy miert is nyomulnak igy rank nem ertem — mert megengedjuk?

 • User
  Dátum: 2024. június 11., 11:12
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hat ha 50 % reszvetel magasnak mondhato akkor politikusaink nagyon el vannak tevedve , latom hogy ha az rmdsz roman jeloltel nyer Kokosben az teljesen rendben van , ha pedig az EMSZ magyar jeloltet tamogat az mar le van romanozva, eggyet jeggyezetek meg a sok mocskolkodasnak az lesz a vege hogy a parlamenti valasztason elestek az 5 szazalektol mert a valaszto polgart nem lehet a vegtelensegig kizsigerelni , majd amikor az osszel a reszvetel meg 30 % sem lesz es az 5 % kuszob eluszik akkor majd ne mind rinyaljatok , mar ideje lenne ez is megtortenjen !!!

 • User
  Dátum: 2024. június 11., 14:17
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Az AUR- os riogatas meghozta az eredmenyt ! Negy evig nyugodtan lehetnek fizetesuk meg van , az igergetes szinten , senki nem vonja felelosegre oket . elhetnek mint ,, Marci a hevesen ,,!

 • User
  Dátum: 2024. június 11., 15:23
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Elég a puffogtatásból, a lufieregetésből. Fiúk, lányok, akik majdnem akkora eredménnyel nyertétek meg a választást mint hajdan a kommunisták, mostmár tessék a lapátot és a csákányt kézbevenni és munkára fel! Van tennivaló elég! Lássam, hogy izzadtok és tesztek valamit a magyarságért, mert ekkora eredménynek azért valami látszata is kéne legyen! Na, gyerünk, győzzenek a magyarok, nemcsak a szavazófülkében, de most már kinn a szántóföldön is! Munkára fel, futólépésben, egy- kettőre a hétszentségit neki!

 • User
  Dátum: 2024. június 11., 20:34
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Tudva levő volt, hogy az AUR-os riogatás kampányfogás az RMDSZ részéről. Jobban ismerik a magyar kisebbség lelkét mint anya a gyermekét. Tudják, hogy a félelem felülírja a rációt. Ott ahol a román lakosság csak 20%-a az összlakosságnak, ott kevés esély lehet arra, hogy az AUR egyetlen tanácsosi helyet is kaphasson a leadott szavazatoknak köszönhetően. A konkrét eredmény sokatmondó bizonyíték.
  Ami az EP szavazást illeti: az AUR-t nem legyőzték, hanem a két, RMDSZt képviselő jelöltet újra bejuttatták az európai parlamentbe. Csak ennyi az eredmény, semmi más. Az AUR egyetlen vétke (ami az RMDSZ-nek kapóra jött), a néhány nyílt magyarellenes megnyilvánulás. Amikor a kora tavasszal Ciolacu kijelentette, hogy Székelyföld nem létezik, az baráti kéznyújtás volt?! Vele bezzeg nem riogattak, mert vele a volt szövetség csak lazulva van, nem pedig elszakadva és legközelebb meg kell erősíteni miniszteri székekkel. Egyébként az európai parlamentbe bejutott többi 31 romániai képviselő közül, lesz-e majd egy is hajlandó, hogy a romániai magyarság, mint nemzeti kisebbség törekvéseit támogassa és megszavazza(a rég óhajtott autonómiát pld)?? Az AUR főellenségként van nyilvántartva, tehát rá nem számíthatnak már indulásból, de a többi „mérsékelt” közül ki lesz a barát, amikor tettre kerülne sor?! Én sajnos nem nézem ki egyikből sem.