Felhívás!

Vadkárok Baróton

Vadkárok Baróton Kovászna megye

A baróti András Antalnak a város déli határában, a Mórik-tanya környékén van több helyen is kisebb földterülete, de gazdálkodásának eredményessége a medvék miatt idén eléggé kérdésessé vált. A tavaszi búzával bevetett táblája aratás előtt áll, kellene még két hét a teljes beéréshez, a baj csak az, hogy a medvék rákaptak a búzatáblára, a kárt nem is annyira azzal okozzák, hogy megeszik a búzát, hanem azzal, hogy lelegelik a táblát, a földre teperik a kalászokat.

– A kombájn asztala nem fogja tudni felszedni a földön fekvő búzakalászokat, ami most a földön van, az mind ott is marad. Jelenleg is már több mint 50%-os a kár, ami minden nap elteltével csak szaporodni fog. Minden nap kijárok ugyanis ide, még kell egy kis idő, hogy beérjen a búza, és minden nap azt látom, hogy újabb és újabb nyomokat hagyott a medve, a búzatáblából újabb és újabb szakaszok vannak a földre téve. Sokat bosszankodom emiatt, hiszen rengeteg munkát, pénzt és időt fektettem abba, hogy szép legyen a termés, és most, aratás előtt ezzel kell szembesüljek. Sajnos, nincs semmilyen módszer, amivel védekezni lehetne a medvék ellen – vázolta a helyzetet.

Más megoldást nem lát, mint azt, hogy jelenteni fogja a vadkárt a baróti polgármesteri hivatalnál, aztán várja a kártérítést. Barótnak ezen a részén más, medve elleni módszerek nem működnek, például villanypásztort hiába tenne, azt napokon, ha nem órákon belül ellopnák – mondja. A vadászokhoz inkább fordulna annak reményében, hogy legalább egy-két riasztó lövést, ha leadnának, akkor, amikor a búzatáblában van a medve, az talán elszokna onnan, ám sem ő, és mi sem tudjuk, ez hogyan kivitelezhető, kinél lehet kérelmezni.

Nagy valószínűséggel marad tehát a kár és a gazda hiábavaló munkája, vagyis a gazdáké, hiszen, Antal legalábbis úgy tudja, nem ő az egyedüli gazdálkodó Baróton, akinek hasonló módon tönkreteszik termését a vadak.

Érdekes módon a medve inkább a zsengébb, tavasszal vetett búzát bántja, ebben szeret hempergőzni, az őszi búzát például már nem, az valószínűleg szúrhatja a hátát.

Tudtunk szerint az ilyen vadkárokat a környezetvédelmi minisztérium téríti meg az önkormányzatnál összeállított jegyzőkönyv alapján – erdővidéki tapasztalatok szerint azonban a károk kifizetését nem szokták elsietni.

Mennyivel jobb lenne, ha az illetékesek, vadásztársaságok, illetve mások is elejét tudnák venni valahogyan a vadak garázdálkodásának, hiszen épp a napokban hallottuk, elhangzott Tusványoson is, hogy mennyire fontos a székelyföldi hatóságoknak a gazdák támogatása. Ide az is beletartozna, hogy segítsék őket, nemcsak a gazdálkodásban, de terményeik őrzésében is, a vetéstől a betakarításig, már csak azért, hogy minél többen kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz, akár a fiatalok is. Hiszen ez a hangoztatott cél.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.