Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Útkereszteződést szélesítettek Dálnokban

Útkereszteződést szélesítettek Dálnokban Kovászna megye

Dálnokban a közelmúltban útkereszteződést szélesítettek, hétvégén pedig falunapokat rendeznek. Emellett orvosi rendelő létesítéséről, iskolaépület-korszerűsítésről és ingyenes telekönyvezésről is kérdeztük Marti István polgármestert.

Hirdetés
Hirdetés

A közelmúltban a falu bejáratánál kiszélesítették a 11-es jelzésű országút és a 11-es jelzésű községi út kereszteződését, osztotta meg lapunkkal Marti István. „Mindig nagy problémát jelentett a helyieknek az útkereszteződés, állandóan azt hallottam, hogy nem lehet ki-, illetve betérni. Beszéltünk az útügyesekkel, és elvégezték a szükséges munkálatot, majd leaszfaltozták a kiszélesített részt, így megoldódott az említett gond, biztonságosabbá vált a közlekedés a szóban forgó útkereszteződésnél” – nyugtázta.

Kiszélesítették a 11-es jelzésű országút és a 11-es jelzésű községi út kereszteződését

Orvosi rendelő épül

Hozzátette, az országos helyreállítási alapnál (PNRR) keretében sikerrel pályáztak orvosi rendelő építésére. „Hamarosan aláírjuk a szerződést, mely értelmében teljes felszereléssel ellátott orvosi rendelőt létesíthetünk a faluban. Ha elkészül, bízunk benne, hogy egy háziorvost is biztosítanának a település számára a megyei közegészségügyi igazgatóság közbenjárásával” – jegyezte meg.

Ugyanazon program keretében történhet meg a Darkó Jenő Általános Iskola energiahatékonyságának növelését célzó felújítás is. „A szerződést már aláírtuk, jelenleg annak érdekében történnek lépések, hogy kiírhassuk licitre a munkát. Ugyanebben a csomagban egy elektromos töltőállomás létesítése is szerepel” – tette hozzá.

A romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében megvalósuló ingyenes telekkönyvezés lassan a végéhez közeledik. „Az adatok ellenőrzése megtörtént, várjuk a telekkönyveket. A felmerült panaszokat sikerült orvosolni, ám, amennyiben valakinek nem sikerült a 60 nap alatt ezt jelezni, még három évig van lehetőség díjmenesen kijavíttatni azt” – hangsúlyozta az elöljáró.

A Csernátonal közösen elnyert pályázat eredményeként létesítendő szennyvízcsatorna-hálózat munkálataival is jól haladnak a faluban. „Jelenleg a járdákat és a vízelvezető árkokat állítják vissza eredeti állapotába, emellett a Megyei Út és Híd Rt. munkatársai az átvágott útszakaszokat aszfaltozzák újra.” Megjegyezte, a mellékutcák karbantartására is folyamatosan odafigyelnek a faluban. „Az utcák egy részét megszórtuk kaviccsal, és a nyár végéig az összesre sor kerül.” A ravatalozó felé vezető lépcsőt korláttal látják el. „Nagyon meredek az a lépcsősor és az idősek így biztonságosabban közlekedhetnek azon”– mondta Marti.

Hétvégén faluünnepet rendeznek

Július 15–16-án falunapokat rendeznek a településen. „A faluünnep remek alkalom az elszármazottak és az itthon lévők számára az együttlétre. A noszvajiak finom borát és a főzőversenyen készült finomságokat ingyen kóstolhatja bárki. A gidófalvi rezesbanda szombaton reggel hatkor ébreszti a falu népét, ám ezt követően sem mennek haza, ebédig velünk maradnak és húzzák a talpalávalót, hogy kicsit »összerázódjon« a közösség” –

A dálnoki falunapok programja

A gidófalvi fúvósok ébresztőjét követően 8 órakor hozzálátnak a főzőversenyhez, délben Marti István polgármester hivatalosan megnyitja a falunapokat, majd a 12.30-kor esedékes ebéd után 13.30-kor a helyi Darkó Jenő Általános Iskola diákjai mutatják be produkciójukat. 14.30-kor kiértékelik a főzőversenyt, majd 15 órától a lécfalvi Leza tánccsoport előadását láthatják az érdeklődők, 16 órától gépzenétől lesz hangos a központ. 19.30-tól Kristóf Katalin és Milán koncertjével startol az esti bulizás, őket 20.30-tól Kincses Tünde fellépése követi, majd 21.30-tól Kaly koncertjével ér véget a nap.

Vasárnap kilenckor gyerek focibajnokságot rendeznek, a 11 órai istentiszteletet követően a helyi Harmónia, illetve a brassói Reménység Háza református egyházközség kórusainak hngversenyét láthatják az érdeklődők. 13 órától öreg–ifi labdarúgómérkőzést rendeznek, 15-től gépzene lesz a központban, majd 18 órától a 23 órakor esedékes tűzijátékig Syntia, Royal Tibor, Teleki Zoltán és a Cairó koncertjein tombolhat a közönség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük