Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ünnep Olaszteleken

Ünnep Olaszteleken Kovászna megye

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, szombaton a Történelmi Vitézi Lovagrend Bardoc–Miklósvárszéki állománya felemelő, szép ünnepséget szervezett Olaszteleken, ahol az ünnepi istentisztelet után a templomudvaron leleplezték, felavatták és megkoszorúzták a Szent Korona kőbe öntött másának emlékművét.

Hirdetés
Hirdetés

Már a templomba lépéskor ünnepi hangulat fogadta az érkezőket, mutatva, hogy jeles napnak vagyunk tanúi: az úrasztalán is a Szent Korona mása díszelgett, mindenfelé pedig piros-fehér-zöld színű szalagok és a nemzeti zászló jelezte, hogy államalapításunk évfordulójának ünnepét üljük a templomban. Tüzes Bölöni Ferenc lelkipásztor a Máté evangéliuma 28. fejezetének verseire építette prédikációját: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet”. Ezer évvel ezelőtt valami meghatározó történt népünk és nemzetünk életében, az akkor számunkra kijelölt út pedig azóta is azt tanítja: a magyar népnek van jövendője e földön, mondta.

Az istentisztelet után a templomkertben sorakoztak fel az ünneplők, ahol v. Bartha Imre törzskapitány és v. Lázár Elemér, a lovagrend tiszteletbeli helyettes főkapitánya leplezte le a szép, érzelmekben is kifejező élményt nyújtó emlékművet, melyet, amint elhangzott, vitéz Kerecsen László koronaőr, törzskapitány jóvoltából kapott az állomány, annak felállítása pedig a helyi közbirtokosság és Gere Szilamér tagtársuk segítségével történt.

Bartha Imre törzskapitány ezúttal is hangoztatta: a rend tagjai hivatásuknak érzik a nemzeti érzelem erősítését, és ez a nem titkolt céljuk emlékhelyek létesítésével, megőrzésével is. Olaszteleken immáron a negyediket avatták Bálint László honvédtizedes kopjafája (a temetőben), az iskolaudvaron elhelyezett Trianon-emléktábla és a székelyszáldobosi útkereszteződésnél található, a bevonuló honvédeket 1940-ben fogadó székely kapu mása után. Azt is elmondta azonban a dicső múltra való emlékező szavak után, hogy jelenleg magyar közösségünkön az elfáradás, a közömbösség jelei kezdtek mutatkozni – a lovagrend célja pedig nem utolsósorban az is, hogy az elfáradt emberekbe erőt öntsön, remélve ezáltal, hogy ez a közösség, akárcsak a most leleplezett emlékmű, évszázadok múlva is itt lesz – fogalmazott Bartha Imre.

Szólt vitéz Lázár Elemér tiszteletbeli főkapitány helyettes is, méltatva a lovagrend helyi állományának a nemzet érdekében kifejtett kiváló munkáját, v. Keserű Sándor történelemtanár pedig a Szent Koronáról beszélt, mondván, „olyan erőt adott a magyar nemzetnek, mely által az fennmaradhatott”. Dimény Olga nyugalmazott tanárnő szavalata, az olaszteleki Harmónia női kórus, valamint Varga Gyopár és Boga Boglárka énekei emelték az ünnepség magasztosságát: ismét jó volt magyarnak lenni, és átérezni a Szent Korona oltalmazó erejét. Az emlékművet Tüzes Bölöni Ferenc lelkipásztor áldotta meg. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 22., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “az úrasztalán is a Szent Korona mása díszelgett”- ha látnák az apostolok… Ők inkább mentek az oroszlánok elé, minthogy világi uralkodót dicsőítsenek.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 23., 23:32
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Örömmel olvastam a beszámolót.Szép hogy az ünnep jelentőségéhez méltó megemlékezés volt ! Szivből gratulálok Olasztelek emlékező közösségének, összetartást , jó munkát kivánok továbbra is !