Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újraszentelték a Szent Mihály-hegyi műemlék templomot

Újraszentelték a Szent Mihály-hegyi műemlék templomot Kovászna megye

A Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyen található római katolikus, barokk műemlék templom megáldására, illetve orgonájának, ambójának és oltárának felszentelésére gyűltek össze hívek, meghívottak, egyházi- és közéleti méltóságok szombat délelőtt. A nagyszabású esemény egy több éven át tartó felújítási és korszerűsítési folyamat végső mozzanatát jelentette, a templom és udvara újra régi pompájában magasodik Felsőháromszék fölé.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi misét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta, a szertartásban közreműködött Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános, a környék papsága, gyulafehérvári kispapok és helyi ministránsok. A templom kis befogadóképessége miatt a hívek a templom udvarán elhelyezett kivetítőn követhették végig az eseményeket.

A főpásztor a bevonulást követően megszentelte a felújított orgonát és az új ambót, majd elmondta, hogy öröm és hála tölti el őt és paptársait a Szent Mihály-templom éveken át tartó, türelmes és kitartó restaurálási munkálatainak befejezése után.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

„Ez a templom elődjeinknek a hitéből született, és az eltelt évszázadok alatt is sokat kellett tenni érte. Sok hívő és lelkipásztor szeretetének, áldozatos hitének, munkájának a tanjele” – fogalmazott, majd megköszönte mindenki áldozatos munkáját, aki közreműködött a templom felújításában, külön kiemelve Hölgyes Pál Zsolt plébánost. „Hittel viseljük gondját a kőből épült templomnak, mert az lelkünk temploma is” – üzente a híveknek.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

A folytatásban Kovács Gergely elhelyezte Szent Kelemen és Szent Adalbert ereklyéit az oltárban, majd krizmával kente fel és megtömjénezte azt. Az oltár felszentelésének végső mozzanataként a gyertyák meggyújtásával egyidőben felkapcsolták a templom kivilágítását is. A továbbiakban az eucharisztia liturgiája és a szentáldozás következett, végül a befejező áldással zárult az ünnepség egyházi része.

Jénáki Csongor, Lemhény polgármestere beszédében felelevenítette a templomfelújítási folyamat közel tíz évvel ezelőtti kezdeteit, amikor Lemhény és Kézdialmás akkori polgármesterei úgy döntöttek, hogy megmentik Felsőháromszék legősibb, barokk stílusban épített templomát. Elmondta: hála és büszkeség tölti el, hogy sikerült megmenteni a történelmi jelentőségű épületet, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a felújításhoz. „Kívánom, hogy legyen ez a templom újra a találkozások helye, a megnyugvás, a lelki és szellemi feltöltődés bástyája” – fogalmazott.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete elmondta: amikor felkérték, hogy vegyen részt az ünnepi alkalmon, és utánanézett a templom történetének, három meglepetés érte: egyrészt, hogy Felsőháromszéken létezik egy ilyen pazar barokk épületegyüttes, másrészt, hogy két község építette, tartotta fenn és pályázott sikeresen a felújítására, harmadrészt pedig, hogy alig két év alatt ilyen szakszerű munkát tudtak végezni. Emlékeztetett, hogy a liturgikus tér és a szentély berendezése, az orgona felújítása, a hangberendezés és a nagyharang automatizálása köszönhető a magyar kormány támogatásának. „A Szent Mihály-hegy teljesen megújult épületegyüttese azt hirdeti, hogy itt voltunk, itt vagyunk és itt is leszünk (…) Évszázadok távlatából azt látjuk, hogy ez a székely-magyar közösség képes volt ellenállni a történelem viharainak, és ez megnyugtathat minket, hogy ez ezután sem lesz másképpen” – mondta.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke hangsúlyozta, a templom felújítása a szeretet és az összefogás eredménye, a pályázat és a pénz csak eszköz volt hozzá. Az összefogás jegyében a tanácselnök Kovászna megye zászlaját ajándékozta Hölgyes Pál Zsolt plébánosnak, előtte röviden bemutatva a zászlón szereplő szimbólumokat és azok jelentését. „Legyenek büszkék erre a zászlóra, legyünk büszkék arra, hogy székelyek vagyunk, mert mi ezer éve itt a Kárpát-kanyar legkeletibb részén védtük a magyar haza határait, és ma is védjük a magyar nyelv és magyar kultúra határait” – üzente a jelenlevőknek.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Molnár István, Kézdialmás polgármestere felidézte, hogy amikor 2015-ben Lukács Róbert akkori lemhényi polgármesterrel letették a pályázatot, még maguk sem voltak biztosak a sikerben. 2018-ban aláírták a szerződést, 2020-ban pedig elkezdődött a kivitelezés, azonban a munkálatot elnyerő cég nem érezte szívügyének a munkát, ezért 2021-ben visszalépett. Ezt követően újra meghirdették a fennmaradó munkálatokat, amelyek kivitelezését egy sepsiszentgyörgyi cég nyerte el, akik végül el is végezték a rájuk bízott feladatot. Az elöljáró megköszönte a tervezők, a kivitelező, Hölgyes Pál Zsolt plébános és a két község önkormányzatának munkáját, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Ferenczi Z. Sámuel műemlékvédelmi szakmérnök, építőmérnök a felújítás szakaszait ismertette a hallgatósággal, név szerint megemlítve a munkában résztvevő művészettörténészeket, restaurátorokat, régészeket, mérnököket, pályázatírókat. Elárulta, hogy elkészült egy interaktív kiállítás terve is, amely megvalósításával tovább folytatódhat a templom megújulása. „A kézdialmási és lemhényi önkormányzat hozzáállása ehhez a felújításhoz példaértékű. Kívánom, hogy e két falu gyülekezetének tagjai is hasonló hittel és lelkesedéssel forduljanak ehhez a megújult templomhoz, megtöltve azt imával, élettel” – zárta beszédét.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Az ünnepség végén Hölgyes Pál Zsolt ajándékot adott át Kovács Gergely érseknek, aki köszönetet mondott azért, hogy részese lehetett a felújításnak, majd egy latin nyelvű igazolást és egy magyar nyelvű felszentelési okmányt adományozott a plébánosnak. „Adja Isten, hogy e szent hajlék kegyelmei által a hívek saját lelkük templomát építve haladjanak a keresztény tökéletesedés útján” – áll a dokumentumban.

Az alkalmat Pap Attila orgonajátéka és a Fórika Balázs karnagy által vezetett kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus műsora tette ünnepélyesebbé. Az esemény a pápai- és a magyar himnusz eléneklésével végződött, majd a hívek szabadon megtekinthették a templomot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. november 5., 9:53
    ÉRTÉKELÉS: 1

    a képekből ítélve valóban gyönyörűen felújították a számomra oly kedves templomot és csak sajnálni tudom hogy nem vehettem részt a felszentelésén… János , testvértelepülés