Felhívás!

Újra sertéspestis Háromszéken

Újra sertéspestis Háromszéken Kovászna megye

Országos szinten továbbra is fejtörést okoz a sertéspestis-fertőzések száma: hétfőtől 24 órán belül 11 fertőzést jeleztek házisertéseknél és vaddisznóknál Vrancea, Iași, Brassó, Arad, Prahova, Szatmár, Galac megyékben. Nálunk is megjelent.

Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos kifejtette, hogy múlt csütörtökön értesítették a Szacsva közeli vadaspark működtetői, hogy egy elhullt vaddisznót találtak a park területén. Mintát vettek, és pénteken kiderült, hogy sertéspestissel fertőzött.
– A vadasparkban körülbelül kétszáz állat van, innen a fertőzés azonosítása után tilos húst, élő állatot kihozni, egyelőre 2 személy tartózkodhat a helyszínen, ha pedig nagyobb lesz az elhullás, akkor egy harmadik is segédkezhet. A ki-be járást korlátoztuk, csak szükség esetén, fertőtlenítés után távozhat onnan jármű – részletezte dr. Sikó.

A környékbeli települések vezetőit, gazdákat, állatorvosokat, vadásztársaságokat is értesítették a fertőzésről hétfőn.
– Habár kerítéssel van körbevéve a terület, nem lehet kizárni a külső fertőzést: például rókák is átásnak a kerítés alatt, de az etetéstől motiválva medvék is megjelennek néha a területen (fákra felmászva jutnak be) – tájékoztatott a megyei főállatorvos. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások