Felhívás!

Újra döntöttek a stadionról

Újra döntöttek a stadionról Kovászna megye

Miután a javaslat a múlt héten megbukott, Sepsiszentgyörgy önkormányzata a tegnap délre összehívott rendkívüli ta­nács­ülésen másodjára is napirendre tűzte a városi stadion és a hozzá tartozó épületek átvételét a saját ügykezelésébe. Aki azt hitte, hogy az előző tanácsülésen elhangzott minden ellenvetés, az tévedett…

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztette elő a kormány által kért formában a határozattervezetet, előzőleg ugyanis a város a sportpályával együtt kérte a sportcsarnokot és a sportszállót is, de a minisztérium kérésére ez utóbbiak nélkül kellett a városnak megfogalmazni az átvételt célzó kérést. Ez a szándék bukott el az előző tanácsülésen a román tanácsosok ellenszavazata és az EMNP-t képviselő tanácsosok tartózkodása miatt. A néppárti tanácsosok ugyanis megfogadták, addig nem szavaznak, míg a forgalomváltozást célzó javaslatukat napirendre nem tűzik a tanácsban. A szavazás előtt Bálint József, az EMNP helyi elnöke kért szót, és felrótta a városvezetésnek és közvetve a sajtónak, hogy félrevezette és ellenük uszította az embereket, azt állítván, nekik nem fontos a stadion városi tulajdonba való kerülése. Ezt ellensúlyozandó, az ügy fontosságára való tekintettel megígérte, hogy kivételt tesznek, és szavazatukkal támogatják majd a határozattervezetet.

Andrei Cochior PSD-s tanácsos, majd utána a liberális Liviu Comăneci is azt kérte, várja meg a tanács a decentralizációs törvény aláírását, mely a hírek szerint hamarosan a parlament elé kerülne, és ily módon mehetne végbe a sportpálya és egyéb ingatlanok átvétele is. Ez igen hosszadalmas folyamat lehet, replikázott a polgármester, azt is leszögezve, bebizonyosodott, a város jobb gazdája egyes létesítményeknek, mint az állam. Cochior – mintha nem is hallotta volna a határozattervezetet és azt követően Antal Árpád szavait, amelyekkel nyomatékosította, hogy a stadion a város közvagyo­ná­ba kerülne, és ott csakis a sport érdekeit szolgáló fejlesztésekre és támogatásokra kerülne sor – ellenezte, hogy a város magánvagyonába kerüljön a sportpálya.

A szavazáskor ezúttal megvolt a kétharmados többség, a liberális és szociáldemokrata képviselők ellenszavazata ellenére elfogadták a határozattervezetet.

A tanács a különfélék napirendi pontnál még megszavazta a költségvetés kiegészítését 612.810 lejjel, illetve az összeg következőképpen való elosztását: 135 ezer lejt kap a Székely Mikó Kollégium mikrobuszvásárlásra, 71 ezer lejt a Mikes Kelemen-líceum autóvásárlásra, további 910 lejt a Mihai Viteazul-líceum, 21 ezer lejt a Tamási Áron Színház, 221.900 lejt a szociális igazgatóság, 113 ezer lejt a Vadon Egyesület és 50 ezer lejt a Multitrans közszállítási vállalat.

Ugyanakkor a tanácsosok testülete megvonta az országos lakásügynökség (ANI) kezelési jogát két őrkői parcellát illetően, amelyet 2007-ben azért utaltak át a használatába, hogy arra szociális lakásokat építsen. Ez a projekt hamvába holt, elfelejtődött, most visszavette a város a telkeket, hogy a Sepsi akciócsoport az által menedzselt, Hátrányos helyzetű övezetek fejlesztése című pályázat keretében megvalósítsa az eredeti célt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.