Felhívás!

Újabb tömeges elbocsátás Kovásznán

Két százalékot nőtt a Kovászna megyei munkanélküliségi mutató egy év alatt, ezt a kellemetlen tényt tegnapi sajtótájékoztatóján még egy rossz hírrel is megfejelte Kelemen Tibor munkaügyi igazgató: a kovásznai Fenyő szállodából 44 alkalmazottat bocsátottak el.

Jó eséllyel még feljebb tornássza a mutatót a tegnapi tömeges elbocsátás. A Fenyő szálloda tulajdonosa, az ortodox püspökség turistaforgalom híján nem tudja tovább működtetni a szállodát, a több mint 80-as alkalmazotti létszám fokozatosan apadt az elmúlt hónapokban, de tegnaptól csak a karbantartók és őrző-védő szolgálat emberei maradnak az egységnél.

Ha tavaly januárban csak 3%-os volt a munkanélküliségi ráta megyénkben, év végén már 5%-os – tudtuk meg. A 4348 nyilvántartott munkanélküliből 1182 részesül segélyben. A legnépesebb csoportot a 40-49 éves korosztály képviseli, de a 25 év alatti fiatalok is 900-an vannak, és meglepő módon a 30-39 évesek is több mint 900-an.

A NEET-ek (nem dolgozó és nem tanuló fiatalok – angol röv.) csak mintegy negyede foglalkoztatható könnyen a munkaerő-ügynökség által elkészített profilok alapján, közülük 15 felsőfokú végzettségű, akik igen széles foglalkozási spektrumot képviselnek: erdész, orvos, újságíró, közgazdász, matematikus, biológus, tanár stb. A fiatalok nagy része (622) közepesen nehezen találhat helyet magának a munkaerőpiacon, 194-en alacsony vagy nem létező iskolázottságuk folytán szinte sehogy.

Jelenleg a megyeszékhelyen 1537-en vannak nyilvántartásban, Baróton 1128-an, Kézdin 896-an, Kovásznán 502-en, Bodzafordulón 285-en, valószínűleg a külföldről hazatérő munkásoknak köszönhetően azonban látványosan növekedtek a számok több faluban, többek között Előpatakon (17%), Baconban (16%), Bölönben, Esztelneken, Bardocon. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.