Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb járványok a „határokon”

Nem csak a hatóságok szigorú hozzáállása, hanem a lakosság fegyelme és törvénykövető magatartása is hozzájárult ahhoz, hogy Háromszéken eddig nem ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis. A szakemberek azt mondják: a közelgő ünnepek alatt még nagyobb óvatosságra van szükség – hangzott el tegnap a prefektúrán tartott sajtóértekezleten.

 

Dr. Sikó-Barabási Sándor, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság Kovászna megyei vezetője elmondta: változatlanul nem az állatoktól félnek, hanem a felelőtlen emberektől tartanak, akik nejlonzacskókba csomagolt kóstolókat hordoznak viszonylag nagy távolságokra.

– Az ünnepek táján megszigorítjuk az ellenőrzéseket a feldolgozóknál és forgalmazóknál, de minden autó csomagtartóját nem tudjuk ellenőrizni, ezért arra kérjük a polgárokat: mérjék fel, mekkora veszélyt jelent a kór terjedése, és ne hordozzanak egyik településből a másikba kóstolót, hiszen az a vírus mélyhűtve, füstölve is hónapokig életben marad – nyomatékosított a főállatorvos.

Hirdetés
Hirdetés

Elmondta: a 800 vaddisznó kilövését előíró kvótát további 1100-zal bővítették, és a határidőt január 1-jéig meghosszabbították. Eddig mintegy 750 vaddisznót lőttek ki, egyik tetemében sem találtak vírust. A cél az állományt annyira megritkítani, hogy két négyzetkilométerre jusson egy vaddisznó.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy újabb betegségek „jelentkeznek” az ország különböző részein, illetve (főleg a bolgár) határon. Ezek közé tartozik a kiskérődzők pestise, a surlókor, a szarvasmarháknál jelentkező bőrcsomósodás-kór és kéknyelv-betegség, amelyek akár szociális problémákat okozhatnak, a gazdasági veszteségekről nem is beszélve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük