Hirdetés
Hirdetés

Új nagyvállalkozás létesül

Új nagyvállalkozás létesül Kovászna megye

Amióta Miklós Zoltán a szépmezői pari park igazgatója (2018 novemberétől), ötödik sebességbe kapcsolt a létesítmény benépesítése kisebb-nagyobb vállalkozásokkal. A tegnap a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón az eddigi legnagyobb értékű (11 millió eurós) betelepített beruházást jelentette be Antal Árpád polgármester a befektető Gergely Roy Chowdhury Mikes-leszármazott és az új vállalkozás ügyvezető igazgatója, Gyergyai Botond jelenlétében.

Amint a továbbiakban gróf Gergely Roy Chowdhury elmondta, a Cultivo névre keresztelt vállalkozás célja az üzem 200 kilométeres körzetében található szarvasmarha-tenyésztőknek piacot teremteni azáltal, hogy felvásárolják tőlük a felnőtt állatokat. Azokat a továbbiakban az ipari parkban létesítendő vágóhídon levágják, húsukat csomagolva helyben és az országos áruházláncokban értékesítenék.

Jelenleg a gazdák által 300 kilósra felnevelt szarvasmarhák exportra kerülnek, mert nem nyereséges itthon tovább tartani őket, miközben az országban elfogyasztott marhahús 80%-a külföldről érkezik. A középrégióban ugyanis nincs, aki jó áron felvásárolná a hizlalt marhát, a tej és a hús ára is csökkent az utóbbi években, így a gazdáknak nincs motivációja folytatni a sokszor nemzedékek óta folyó munkát a családi gazdaságokban, ezen szeretnének változtatni a befektetők. A Cultivo vezetősége tárgyalásokat folytat a szarvasmarha-tenyésztők szövetségével is.

Az üzem egy 8 órás műszak alatt 100 állat feldolgozását és 40 tonna hús csomagolását tenné lehetővé, 60 fős személyzet látná el a teendőket.

Hirdetés
Hirdetés

A 11 millió eurós magántőkéből létesítendő vállalkozás, amely a Pro Economica Alapítvány által menedzselt gazdaságélénkítési program keretén belül folyósítandó támogatás várományosa is, a tervek szerint 2020 nyarára készül el, az előzetes számítások szerint körülbelül 10 év alatt térülne meg a befektetés.

Gyergyai Botond elmondta, 2017-es statisztikák szerint a három megyében 200 ezer szarvasmarhát számláltak, a vágóhíd maximális kapacitása szerint évi 28 ezret bír feldolgozni, így nem lesz gond az üzem kihasználtságával. Romániában jelenleg az egy főre eső marhahúsfogyasztás 2–3 kiló, van tere a növekedésnek, Ausztriában ez a szám 9–12 kg körül mozog.

– A cél az lenne, hogy a gazdák is pályázzanak az állattartáshoz szükségesekre, így kiépülne a teljes lánc – egészítette ki az elhangzottakat Antal Árpád polgármester, aki úgy véli, a mezőgazdaság legnagyobb problémája, hogy a termelők nem tudják, hol és milyen áron értékesíthetik a terményt, az állatokat. – Most vonzóbbá válhat az állattenyésztés. Olyan körülmények között, hogy a székelyek több mint fele falun él, ezt az üzemet igen fontosnak ítéljük. Illeszkedik abba a stratégiába, amelynek keretében mezőgazdasági egyetem indult Szentgyörgyön, majd egy következő lépésben mezőgazdasági parkok létesülnének egy integrált fejlesztési terv keretében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 6., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Csak nyugtával dicsérjük a napot !
  Ez megszokott sajnos ,hogy elöre iszunk a medve börére .
  Miklos úr !
  Miért nem áll ki a sajto elé és fölvázolja hogyan is áll realitásban az az Ipari park.
  Menyibe kerül nekünk adofizetöknek az ,hogy éveken keresztül Miklos úr és elödje mekkora fizetést vettek fel a semmiért !
  Mekkora a villanyszámla , a semiért !
  Mekkora a gázszámla , a semmiárt !
  Örzö védö szolgáltatás mert a létesitményt védeni kell mindamelett ,hogy nem generál jövrdelmet !
  A legszomorubb ,hogy még arra se képesek ,hogy a környezetüket karbantatrsák, szégyeen mekkora a gyom amit elfelejtettek lekaszálni.
  EZEKKEL TESSENEK ELÖRUKKOLNI !!!
  MERT EZ A VALÓSÁG !
  Mi ezt a képet látjuk .

  • User
   Dátum: 2019. március 6., 22:41
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Ismét és ismét ez a pesszimista hozzáállás bukkan elő, bármilyen új fejlesztésről legyen szó.
   Semmilyen előremutató tervet, elképzelést nem lehet a maga helyén kezelni?
   Egy ilyen feldolgozó – a felvázoltak szerint és a helyzet ismeretében – a székely állattenyésztés valós problémáján segítene, miért nem ezt az oldalát látja a tisztelt hozzászóló?
   Van, aki azt hiszi, hogy egy ipari park létrehozásának másnapján 20 cég vágja bele a csákányt az anyaföldbe, hogy késedelem nélkül építeni, majd termelni kezdjen?
   A tisztelt hozzászóló valószínűleg soha nem dolgozott hasonló fejlesztéseken – s bár ezért naivitására hivatkozhatnánk, kicsinyes megszólalása révén úgy látom, hogy tehetségtelenségéből adódó frusztrációi messze felülírják naivitását.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 13:32
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Tisztelt hozzászóló !
  Nem az esetleg létesülő vállalkozással van a gond ,félre ne értsük a dolgokat .
  A nemtörödömséggel ,hogy a burján az ipari zonában nyakig ér a szemétröl ne beszéljünk.
  Ami a legfontosabb ne dicsekedjenek ,hogy igy lesz meg úgy lesz mert nem helyén való.
  Mikor beindult bármi abban az ugynevezett Ipari parkban akkor tartsanak sajtoértekezletet..
  Teljes igazság ne fájjon ,hogy idáig csak költségeket generáltak az adófizetök börén.
  Ne fokozzuk a dolgokat ,hamis vádakkal.

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 18:30
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Kedves Hölgyem vagy tisztelt Úr aki probálja megmagyarázni az ipari park jelenlegi helyben tapodását , kérem konkrét dolgokat közöljön ha van tudomása ,hogyan is állnak a dolgok a realitásban ,mivelhogy azt irja ,hogy az elözö hozzászóló nem hozzáértö.
  Anyit megjegyzek ,nem vagyok egyik párt tagja sem ,nincs is szándékom politikai pályát választani , a közösségünk érdekében nagyonsokat tettem ,teszek direkt vagy indirekt módon,amenyiben idöm tartja karitativ akciokban is kiveszem a részem ,nem bujok meg egyik vagy másik párt árnyékaban és nem várom az államtól a fizetésem .

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 19:29
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ipari parkok Kézdin és Sztgyn! Nem kell közgazdász legyél, h lásd nem dübörögnek a kamionok a környékén! Szájkarate annál is több volt az évek során! Ha én nagyobb beruházásra adnám a fejem 1-2 ha szántót vennék vmelyik város közvetlen közelében és 5 év! bérleti díj áráért amivel pár lehetetlen pártkatonát éltetnék sandwish panelből felépítenék 1 csarnokot és fél év után termelhetne! De mit?! Mit tudnék feldolgozni, eladni nyereséggel, h legalább 3000 lejt adjak a munkásnak, h az jókedvel jőjjön dolgozni! Ez itt a kérdés! Konfekció?,chips pityóka, marhavágóhíd?! A kölyök uzsi pénzét sem tenném fel rá!!!!😂🤣

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 20:07
  ÉRTÉKELÉS: 10

  5.sebesség…..lejárt! A 3.évezredben a jobbacska autók 6 sebességesek, de akik ellopták az országot azoknak 9!sebességes autójuk is van! Ilyen lesz a kékvérű beruházása is!!!

 • User
  Dátum: 2019. március 7., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 16

  RE
  IPARI PARK
  Építenénk ,építenének, épitenétek, sokan csak a párt KATONÁI megakadályozzák ahol tudják ,nem bocsájtanak ki engedélyeket és ezzel probálják kényszeriteni a befektetöket ,hogy az ugynevezett ipari parkban béreljenek területet ,van aki behodol ,van aki más megoldást keres.