Felhívás!

A változatosság gyönyörködtet

Alig hiszem, hogy lehet panasz a változatosságra a Szent György Napok kulturális hetén, hisz műfajban és technikában egészen szerteágazó produkciókat láthatunk, az egyéni előadóesttől a hangszerbemutatóig, Csehov-klasszikustól a kolozsvári színház világpremiernek számító virtuális valóságáig – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Sztakics Éva.

A sepsiszentgyörgyi polgármester-helyettes hozzátette: a színházak közül előnyben részesítették az erdélyi társulatokat, hisz fontos, hogy megismerjük, hogy szűkebb régiónkban mit játszanak a színházakban, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenik előadás román nyelven is követhető lesz. Egészen különleges előadások is lesznek – mondta –, ezek közé sorolta többek között a drónszobrokat vagy Udvaros Dorottya lemezbemutató estjét.

Sztakics bejelentette: az előadásokra csütörtöktől lehet jegyet váltani a városi rendezvényirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékát kedvezményes áron ajánlják fel nyugdíjasoknak és diákoknak.

Az idei programban, a már beharangozott nyitóhangverseny után (Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs koncertje, április 24-én a Krisztus király templomban), csütörtökön Előd Ágnes Drónos szobrok című, új dimenzióba kalauzoló kiállítása nyílik meg. A rendhagyó tárlaton a szobrászművész lebegő szoborkülönlegességeinek fénykép- és videó-dokumentációit nézhetjük meg. A bemutatóra április 25-én, csütörtökön 17 és 19 órától kerül sor a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház Illegitim című produkcióját, amely Adrian Sitaru 2016-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmje forgatókönyvének egy változata alapján készült, kétszer is bemutatják csütörtökön.

A produkció egyféle mozi a színházban, amennyiben a néző két előadást lát: egyet a színpadon, egyet pedig egy virtuális valóságot megjelenítő (VR) szemüvegen keresztül. A hang szinkronban marad, de a szemüvegben egy hal­szem­optikával korábban készült felvételt látunk, gyakorlatilag beülünk az előadásba, de más a díszlet és a szereplők sem biztos, hogy azonosak a színpadon lévőkkel, így a cselekményen túl felmerül a valóság érzékelésének igen bizonytalan volta.

Az előadásokat április 25-én, csütörtökön a Háromszék Tánc­stúdióban játsszák 15 és 21 órától. Jegyár: 35, kedvezménnyel 15 lej.

Pénteken a debreceni Rhythm and Shoes Dance Club olyan egyedülálló műsort kínál, amelyben együtt látható a klasszikus amerikai és az ír sztepptánc, és amely az 1920–30-as évek Amerikájába kalauzolja a nézőket. Az előadásra április 26-án (pénteken) 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Jegyár: 30/15 lej.

Az ortodox húsvét utáni előadásokra visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.