Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új impulzusra van szüksége a háromszéki felsőoktatásnak

Új impulzusra van szüksége a háromszéki felsőoktatásnak Kovászna megye

Hosszú évek teltek el, amíg berendezkedhetett a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedi impozáns épületbe a Babeș-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozata, az egykor még túlzsúfolt osztálytermeket mára viszont nehéz betölteni. Az anyaegyetem, a tagozat vezetősége és Sepsiszentgyörgy városa azonban a kampuszépítéssel új fejezetet nyitna a háromszéki felsőoktatás történetében.

Hirdetés
Hirdetés

Huszonhetedik születésnapját ünnepelheti idén a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozata, amely 1997-es indulása óta sikereket és kudarcokat egyaránt maga mögött tudhat. Az oktatás azonban nem állt le annak ellenére sem, hogy az elmúlt esztendőkben némileg csökkent  az érdeklődés az egyes szakok iránt, ahhoz képest, hogy a kétezres évek elején felettébb nagy népszerűségnek örvendtek.

Nem szűnik meg, csak átalakul a közigazgatás szak

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi főiskoláján 1997-től oktattak közgazdaságot, 1998-tól már a közigazgatás szakot is útjára indították. Utóbbi esetében összesen 66 elsőéves egyetemista kezdte meg a tanulmányait a ’98-’99-es évfolyamon, a beiratkozók száma pedig évről évre gyarapodott. 2004-ben a közigazgatás szakon a távoktatást is bevezették, ekkorra már 169-re nőtt a diáklétszám, a bolognai típusú képzési rendszerre való áttérés utáni években pedig kis túlzással özönlöttek a hallgatók, hiszen azok, akik addig csak főiskolai végzettséggel rendelkeztek, negyedik évre is visszairatkoztak az egyetemi alapfokozat megszerzéséért. A beiskolázottak száma a 2007-2008-as évfolyamon érte el a mindenkori csúcsát: ekkor 346 diákot tartottak számon.

Ezzel szemben jelenleg összesen 42 hallgató tanul közigazgatást, de csak két évfolyamon, ugyanis ebben az évben nem indítottak felvételit a szakra, az egykori távoktatás és mesterképzés pedig régóta leállt. A helyzetet nehezítette a kihelyezett tagozat igazgatójának, valamint a közigazgatás szak megbízott programfelelősének hirtelen eltávozása: Cziprián-Kovács Loránd a kezdetektől, összesen 25 évig dolgozott a kihelyezett háromszéki intézmény és főképpen a közigazgatás szak fennmaradásáért. Miután decemberben elhunyt, az addig közgazdasági tanszéket vezető Fosztó Mónika vette át a helyét, a szakirányért azonban azóta sem felel senki a tagozaton.

A jelenlegi másod-, és harmadéveseknek ettől függetlenül továbbra is biztosítják az oktatást, esetenként kolozsvári tanárok online formában, vagy a háromszéki egyetemen régebben tanító egyetemi oktatók vállaltak felelősséget a hallgatókért. Állandó alkalmazásban viszont mostanra csak egyetlen tanár maradt, a többiek óraadóként oktatnak nem több, mint alkalmanként 35 lejért a szemináriumok, 70 lejért az előadások (kurzusok) esetében.

Bár a szak megszűnéséről is terjedtek hírek, Markó Bálint, a kihelyezett tagozatokért, minőségbiztosításért és a magyar tannyelvű felsőoktatási intézményékkel való kapcsolattartásért felelős rektorhelyettes megcáfolta a szóbeszédet: a kolozsvári anyaegyetem nem tervezi megszüntetni a közigazgatás szakot, helyette átalakítaná a nappali tagozatot távoktatássá.

„A kollégák tavaly elkezdtek már dolgozni rajta, de közben az említett elhalálozás miatt megakadt a folyamat” – vázolta a helyzetet a rektorhelyettes, aki szerint még nem tudni pontosan, hogy mikor, de belátható időtávlatban elindítják a távképzést. Hozzátette, hogy ugyanez a probléma állt fent Szatmárnémetiben is a diák- és tanárlétszám hiánya miatt, ott viszont sikeresen átalakították a nappali tagozatot, csökkentett látogatással pedig jól működik azóta.

A közgazdaság továbbra is népszerű

A tagozat legkedveltebb szakiránya továbbra is a közgazdaság, a három terület közül az egyetlen, amelynek tanszéke van a sepsiszentgyörgyi egyetemen, valamint táv- és mesterképzést is biztosít. Szabó Tünde, a tanszék új vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az üzletigazgatási szakokon évről évre stabil maradt a beiskolázási arány, az oktatók legtöbbje teljes alkalmazásban tanít évek óta, ugyanakkor diákokból sincs hiány.

„Arra törekszünk, hogy helyi szinten, különálló tanszékként érvényesüljünk, és lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak a továbbtanulásra” – nyilatkozott Szabó Tünde. Mint mondta, a tervek közt szerepel a tudományos munkák népszerűsítése, újabb extracurriculáris (tanulmányon kívüli) tevékenységek elindítása, de más felsőoktatási intézményekkel is szorosabbra fűznék a kapcsolatot, és a középiskolások felé is nyitnának. Ezeken a terveken jelenleg is dolgoznak a tanári karral együtt.

A hallgatói létszám minden évben 200 és 300 között mozog, így volt ez tíz évvel ezelőtt is, amikor 283 fővel számoltak, most kevesebb, 212 hallgatót tartanak nyilván. Az adatokból kiderül, hogy népszerű a távoktatás és a mesterképzés, de rendszeresen van jelentkező a vállalatgazdaság, illetve a kereskedelem-, turizmus- és a szolgáltatások gazdaságtana alapszakokra is. Az üzletigazgatási tanszéken szintén a bolognai rendszerre való áttéréskor ugrottak meg a számok, 2005-ben 415 első éves hallgatót vonzottak be, és összesen nagyjából 900 fő tanult a sepsiszentgyörgyi közgazdasági szakokon.

A kampusz jelentheti a megoldást

Hol több, hol kevesebb, de mindig akad jelentkező a környezettudomány szakra, ahol minden évben egyetlen magyar csoportot indítanak, az egykori mérnöki képzés az idők során teljesen megszűnt. Jelenleg 9 elsőéves, 17 másodéves és 12 harmadéves hallgatót oktatnak. Az előző évekhez képest átlagos számú diákot viszont jelenleg egyetlen tanár tanítja teljes állásban, az óraadók főként kolozsváriak, akik vagy online, vagy tömbösítve tartják meg az előadásokat és szemináriumokat. Antal Noémi egyetemi oktató szerint ezenfelül az egyik legfőbb gondot a gyakorlati oktatást segítő laboreszközök hiánya jelenti, viszont abban reménykednek, hogy erre a közeljövőben biztos megoldást nyújthat az úgynevezett duális kampusz, amelyből nemcsak Sepsiszentgyörgyre, hanem Resicabányára és Kolozsvára is jut majd egy-egy.

„Gyakorlatilag egy teljesen új épületegyüttes épül, amelyet Sepsiszentgyörgy önkormányzatával partnerségben valósítunk meg. Ennek keretében lesz bentlakás, oktatási terek, kikapcsolódási lehetőség, étkezde, tehát egy teljes, integrált kampusz jön létre” – fejtette ki a tervet Markó Bálint rektorhelyettes. Az oktatási terekben laborokat is kialakítanak, amelyeket modern eszközökkel szerelnek fel, ezzel segítve a most működő szakok előrelépését a modern oktatásban, és helyet teremteni az újabb szakirányok kibontakozásának.

A háromszéki megyeközpontban tervezett újdonság egyike a radiológiai és orvosi képalkotó diagnosztika asszisztens képzés, amely az előzetesen terjedő hírekkel ellentétben nem idén ősszel indul, hanem majd akkor, amikor a kampusz megfelelő teret biztosít rá. Míg az elméletet az egyetemi intézmény kereteiben sajátíthatják el, addig a szakmai gyakorlatot a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházban végezhetik majd a hallgatók, a duális képzés menetrendjét követve. Markó Bálint szerint legjobb esetben is csak a 2025-26-os tanévben kerülhet sor a kampusz befejezésére és a képzéshez szükséges laborok kiépítésére, ugyanis rendkívül időigényes munkálatnak néznek elébe. A kampusz az egykori sepsiszentgyörgyi „tyúkfarm” helyén, 24 ezer négyzetméteren fog megépülni, áfa nélküli összértéke legalább 114 millió lejre rúg.

A kihelyezett tagozatot decemberig vezető Cziprián-Kovács Loránd helyét az üzletigazgatási tanszék korábbi vezetője, Fosztó Mónika vette át ideiglenesen. Megkeresésünkkor elmondta, szeretné elődje munkáját folytatni, valamint tervben van olyan gyakorlatias tevékenységek szervezése, amelyekkel minőségibb oktatást biztosíthatnak a szakokon. Hozzátette, hogy emellett a duális képzés megágyazására és az új szak előkészítésére koncentrálnak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 10., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Amit eroltetnek,az soha nem mukodik ugy,ahogy kene.Az „egyetem” szo hallatan, Kolozsvar,Bukarest,Iasi,Temesvar,estleg Marosvasarhely jut eszembe.Szentgyorgy semmikepp! Mostanaban divat lett minden kisvarosban ugymond „fiokot” nyitani,de ezek a probalkozasok kudarca fulladtak egytol egyig.S ha lesz kampusz/krampusz,tobb lesz a diak? Munkat hol talalnak majd? Egeszsegugyi diplomaval arulnak a Pepcoban? Hany radiologiai asszisztens kell a megyeben? A tobbivel mi lesz? Lassan Magyarhermanyban es Kisbaconban is nyitnak egyetemi fiokot,oszt sok sikert a vegzosoknek!

 • User
  Dátum: 2024. március 11., 0:47
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Korábban is csak azért volt akkora nagy a népszerűsége amig a közszférában dolgozók vén fejjel is megszerezték a diplomát. Mára levelezőn távoktatásban elvégezve az egésznek van diplomája. 0 tanulással ha a beadandó házifeladatot megcsinálták helyettük amit senki se tud ellenőrizni. Még a számítógépet se tudják kezelni egy olyan alap szinten sem amit a beadandó házifeladat megkövetel. A tantervük 25 éve elavult amit gyakorlatilag sehol se lehet használni. A sok okos felmérést erre nem kell készítsen hogy lenne egyáltalán valaki aki szeretne itthon tanulni? Hát nem igazán. Helyette könnyüvé teszik a diplomaszerzést igy egy csomó olyan is kap diplomát aki két számot fejben nem képes összeadni. Ezzel is az adott szak megítélése csorbul minden szempontból. Esetleg a közszférában dolgozók beiratkoznak ha olyan szakot indítanak és 3-4 munkahelyre is be tudják tenni akkor nagy fizetéssel is. Sehol sem kell megeröltetően sokat dolgozniuk csak lopják a napot ezután is