Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úgy nevelni, hogy a gyerek szívesen járjon iskolába

Úgy nevelni, hogy a gyerek szívesen járjon iskolába Kovászna megye

Új iskolai módszerek elsajátításával venné fel a harcot a korai iskolaelhagyás ellen a sepsiszentgyörgyi Csutak Vilmos Pedagógusok Háza.

Hirdetés
Hirdetés

Az Erasmus+ program keretében megszerzett tudást és tapasztalatokat arra használják fel, hogy a pedagógusok olyan módszereket sajátíthassanak el, melyek bevetésével elérik, hogy a gyerekek örömmel járjanak iskolába, ugyanakkor arra biztatják a tanárokat, hogy szervezzenek minél több iskolán kívüli tevékenységet, kapaszkodókat is nyújtanak ezeknek a programoknak a szakszerű és biztonságos lebonyolításához.

Szőcs-Torma Katalin projektfelelős elmondta, abban bíznak, hogy hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen a korai iskolaelhagyás, javulnak a diákok eredményei, és az elfogadás szintje a közösségekben.

Oda kell eljutnunk, olyan oktatás-nevelést kell nyújtanunk a tanintézetekben, hogy a gyerekek szívesen, örömmel járjanak oda. Ehhez képest jelenleg gyakran ennek éppen az ellenkezőjével szembesülünk, országszinten magas a korai iskolaelhagyás aránya, tehát a gyerekek nem mennek szívesen iskolába, és egy idő után egy részük egyáltalán nem megy – részletezte a pedagógus.

Hozzátette, erre a problémára az jelenti a megoldást, ha a tanárok útmutatót, módszereket kapnak arra, hogy olyan hangulatot tudjanak teremteni az óráikon, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ehhez még arra is szükség van, hogy a közösségeken belül legyenek egymással elfogadóak, ne történhessen meg, hogy valakit kiközösítenek például a családi háttere miatt. Minderről elméletben eddig is sok szó esett, ám most konkrét módszerek, eszközök elsajátítására összpontosítanak.

Az iskolán kívüli tevékenységeknek, melyek hétköznapokon délután, hétvégén vagy a vakációban zajlanak, szintén nagy szerepük van a csapatépítésben, az inklúzióban. A tanárok egy része eddig is rengeteg ilyen tevékenységet szervezett, őket az elméleti háttérrel megerősítik abban, hogy jó úton járnak, ugyanakkor lépésről lépésre megtanítják a szervezést és a lebonyolítást, hogy elkerüljék az esetleges buktatókat, baleseteket.

Arra buzdítjuk a tanárokat, hogy vállalják ennek a felelősségét, a pluszmunkát, mert megéri, egy kiránduláson sokkal többet tanul a gyerek a hegyekről, mintha az osztályban meghallgatja a hegyekről szóló leckét – mutatott rá az intézmény munkatársa. Kifejtette, eddig 19 képző vett részt a projekt mobilitásain, a tanultak alapján két képzést akkreditáltattak, és egy jóváhagyásra vár. A következő öt évben azokra a háromszéki tanintézetekre fókuszálnak, melyek az iskolaelhagyással és az elfogadás hiányával küzdenek, az ott oktató pedagógusok vesznek majd részt külföldi tapasztalatcserén. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 18., 22:40
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A sok ingyenélő a pedagógusok házától, jobb lenne ha felvenné a seggét a fotelból és visszahúzna tanítani!
  Ilyen módszer, olyan stratégia és a pedagógus fizet minden kurzusért! Hol van az, hogy a saját pénzeden képezd magad?! Sok olcsóbb és hatékonyabb kurzus akad, de az nem kreditpontos, mert nem csecsedés😂
  Iskolaelhagyás volt és lesz! „Az újmagyarok” csak szaporodnak! Se munkahely, se óvoda, sem iskola! Segélyest istállom! Jő az uniótól a pótlék, a fapézz, a csomág😂 Szervezzenek ezeknek tiiim bildinget, ha ekkora szakemberek! Mutassák is be a pozitív oldalát a munkájuknak!!!! Lehetne a projektjük címe „Erasmus Borat hazájában”🤣

 • User
  Dátum: 2022. november 18., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ezt még önök sem hiszik el úgy-e?!
  Kirándulás, külföldi tapasztalatcsere….A következő 5 évben a párt által kevésbé finanszìrozott iskolák tanáraira vették ki a hálót, hogy megtanítsák őket a tuttira, a casa porcului didactic csúcsmódszereire! Azzal, hogy kirándul, tapsol, érdekesebbé teszi az iskolát? még nem tanul meg írni, olvasni, gondolkodni az a mintapolgár gyereke, akik 600 éve nem sikerült beilleszkedjen a társadalomba!!!

 • User
  Dátum: 2022. november 20., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az iskola ezen formaja nagyon fontos, hogy a fiatalok hozzaszokjanak a bezart gyari korulmenyek kozti kinszenvedes elturesehez, ertelmes pofakat vagva. A jo tanulok legjobb alkalmazottak lesznek es kez a kezbe a tobbi marhaval boldogan mennek a vagohid fele, hogy sajat eletukkel fenntartsak ezt a beteg rendszert.

  • User
   Dátum: 2022. november 21., 10:06
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Rövid, velős, tökéletes, éleslátásról és kritikus gondolkodásmódról tanúskodó jellemzése a jelenlegi (és az elmúlt 50-60 esztendő) tanügyi rendszerének. Gratulálok, kedves beíró, akárki is legyen Ön. Megkérdezhetem: pedagógus?