Felhívás!

Tűzvédelmi aggályok

Számos reakció érkezett lapunkhoz a csíksomlyói romatelepen történt tűzvészről szóló cikkeink hatására. Többek között azt rótták fel egyesek a tűzoltóknak, hogy folyton tűzvédelmi ellenőrzéseket tartanak helyi cégeknél, állami intézményeknél, ám a gyúlékony, rögtönzött építményekkel zsúfolt telepek nem esnek górcső alá.

„Háromszék számos településén vannak a csíksomlyóihoz hasonló telepek. Tabutémának számítanak az itt lévő, sok esetben törvénytelen, bezsúfolt építmények, amelyek bármikor lángra lobbanhatnak. Ezeket valaha ellenőrizte-e a tűzoltóság?” – tette fel a kérdést egyik olvasónk. Tolvaj Marius, a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, magánszemélyek esetében a hivatásos lánglovagok leginkább tanácsokkal, javaslatokkal szolgálhatnak. „A hivatásos katonai tűzoltók csak feljelentések, a tűzvédelmi szabályok be nem tartásáról érkező jelzések alapján végezhetnek ellenőrzéseket a lakóbizottságoknál, magánszemélyeknél” – magyarázta.

Kifejtette, magánlakások, -gazdaságok esetében az adott település polgármestere – a fennhatósága alá tartozó önkéntes tűzoltók delegálásával– ellenőrizheti a tűzvédelmi előírások betartását. Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester ennek tükrében rámutatott, Sepsiszentgyörgyön például nincs önkéntes tűzoltóság.

– Ahol felszerelt, hivatásos tűzoltóság működik, ott nem is kötelező az önkéntes alakulat létrehozása. Mi megpróbáltuk ugyan a dolgozóinkat az önkéntességre biztatni, de nem motiváló az az összeg, amit a törvény ilyenkor megenged, hogy fizessünk nekik. Úgy gondolom, ha volna húsz önkéntesünk, akkor is meghaladná a lehetőségeinket az ellenőrzés, hiszen a városban 30 ezer lakás van, ennyihez kéne ellátogatni – mondta. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.