Hirdetés
Hirdetés

Tüntetés a prefektúra előtt

Tüntetés a prefektúra előtt Kovászna megye

Kedden, miközben Bukarestben több tízezer tanügyi alkalmazott tüntetett béremelésért a kormány- és a Cotroceni-i palota előtt, a várt 400-500 szakszervezeti tagnál legalább háromszázzal többen jelentek meg a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége által szervezett tüntetésen a Kovászna megyei prefektusi hivatal előtt. A megye minden térségéből, Kézdiszékről, Orbaiszékről, a Bodzavidékről, Erdővidékről érkeztek a tiltakozók, akik leghangosabban és egy szólamban a Nu cedăm! (Nem engedünk!) szlogent skandálták.

Nagy Gábor megyei szakszervezeti elnök egy öttagú bizottság élén átadta dr. Ráduly István prefektusnak a petíciójukat, amelynek alapkövetelése egy sürgősségi kormányrendelettel leszögezett, az országos bruttó átlagbér szintjén rögzített kezdő tanári fizetés, valamint 25%-os béremelés, amely legalább kiegyenlíti a fizetések értékvesztését. Nagy Gábor elmondta, a prefektus, aki maga is tanár lévén nagyon jól ismeri a tanügyi helyzetet, teljes támogatásáról biztosította őket.

Érdeklődésünkre, hogy mi lesz az ez évi záróvizsgákkal, azt a választ kaptuk, hogy megvárják a számukra kedvező döntést, viszont ha kell, akár a tanév meghosszabbítását is bevállalják a diákok érdekében. „Felháborít, hogy úgy emlegetik az >>ország gyerekeit<<, mintha azok nem a mi gyerekeink lennének, vagy a mi gyermekeink nem lennének köztük. Több mint 250 ezren tanítunk az egyetem előtti oktatásban, nekünk is vannak gyerekeink, nekik is van vesztenivalójuk, nekik is vizsgázniuk kell, de abszolút eltökéltek vagyunk abban, hogy kivárjuk a számunkra kedvező döntést” – mondta Mona Macovei, a FSLI Kovászna megyei szervezetének  alelnöke, aki úgy látja, az időzítés szempontjából ez egy példa nélküli esemény.

„2000-ben volt egy tüntetésünk az akkori vágtázó infláció közepette, akkor elértünk bizonyos béreket, és kaptunk egy tanügyi törvényt, amelyet tíz évig lehetett alkalmazni, de attól a pillanattól fogva, hogy a kormányok egymást váltották, nem volt arra alkalmas időpont, hogy országos tüntetést szervezzünk. A törvények folyton változtak, és mindig csak az alkalmazóknak kedveztek, bizonyos módon korlátozták a tüntetéshez való jogunkat. Ha most nem tartunk ki, nem lesz tanügy az országban a következő tíz évben, mert nem lesz, aki tanítson” – fogalmazott Mona Macovei, hozzátéve, hogy ő maga már elboldogul a – nyugdíj előtti – 4300 lejes fizetésével, azt növelni amúgy sincs lehetőség. „Több méltóságot akarok, azt, hogy ne alázzanak meg. Miként lehet az, hogy a gyerek az iskolában mobiltelefonozik, és mi nem tehetünk semmit, nem vehetjük el tőle a telefont?” – fejezte ki értetlenségét a tanárnő.

Hirdetés
Hirdetés

A felháborodásra okot adó példák, méltánytalan bérkülönbségek egyébként a petícióban is helyet kaptak. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének mintegy 2300 tagja van Kovászna megyében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 31., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Próbáljátok meg egy évig magán cégnél dolgozni csak napi 8 órát nem többet, 1800-2000 lejért, s akkor csendben lennétek, sok okos, akik a vizsgákon 2es 3asokat írtok, most mennyi fizetést akarnak 5000lejt? Sokszor a diákok magyarázzák el a megoldást, ti tüntessetek, közben a magán cégek addig adóznak amig mind tönkre nem mennek!

  • User
   Dátum: 2023. május 31., 21:42
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Szegény magán cégek, hogy sajnálom őket!Addig adóznak hogy mind tönkre nem mennek?Már ne röhögtessen!Faluhelyen ha bemegy egy boltba (nem mindenütt de tudnék sok példát mondani) ha “kasszabont” kér úgy néznek az emberre mintha meg akárná őket lopni , vagy esetleg ha olyan a főnök egyszerüen kitessékeli az üzletből,vagy ha mégis adnak, egy fiktiv valami szerepel a “kasszabonon”.

 • User
  Dátum: 2023. május 31., 13:05
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kedves beíró barátom! Ha olyan könnyű tanárként sok pénzért 2-es, 3-asokat írni, akkor azt jelenti, hogy csak a hülyék dolgoznak 8 órát 1800 lejért a magánszektorban! Ott kell hagyni és át kell jönni a túloldalra… Itt minden fenékig tejfel! Ugye a csepegés alá sem áll be, mikor esik? Ne,, szenvedjen” többet, jöjjön tanítani!

  • User
   Dátum: 2023. május 31., 23:40
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Sok tanar semmit sem tanit de 2es 3ast megirok is olyan sokan vannak hogy nem lehet tanarnak bekerulni mert mindig akkora a tuljelentkezes mindezek ellenere. Mennenk is most rogton amugy is a hosszu nyari vakaciot hamarabb megkezdtek a szokasosnal. Addig nem kell dolgozniuk sem az osztalytermekben unatkozniuk. Konnyebb kovetelozni es tuntetni a jo fizetesekert. De aki tenyleg dolgozik is az elegedjen meg a minimalberrel es kuss.

  • User
   Dátum: 2023. június 1., 8:08
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Erdekes egy helyezet beiro baratom, amig eggyesek a berek noveleseert rinyalnak a diakok hatan addig bizonyos tancik Dubai-bol posztolnak facebookon (es nem a dubabol), hat at kell jonni privatban es majd meglassuk hogy majd a privatnal keresett fizubol lesz penz DUBAIBOL posztolgatni, nem el hinnem !!!

 • User
  Dátum: 2023. május 31., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sok magáncég tulajdonos 3 évente cseréli az autóját zsírújra! Több százezer euró fölötti autó van a városban, mint valaha. Tehát a cégek enyhén szólva jól mennek. Akkor miért alacsonyak mégis a bérek? Hát nem a tanárok miatt, az biztos…

 • User
  Dátum: 2023. május 31., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A modern rabszolgaság csapdája a bankkölcsön. Ezt a cégvezető is tudja. Felvetted a kölcsönt és nem mersz/nem tudsz lépni akkor sem, ha elégedetlen vagy. Ilyen egyszerű az egész. A jövőtől való félelmed a jelened kovácsa… Csak mindig másban keresed a hibát!

  • User
   Dátum: 2023. június 1., 12:40
   ÉRTÉKELÉS: 17

   Mondjon ki mit akar, én gyári munkás vagyok mert tanulni ne szeretem de anyit nem tud.nak fizetnihogy kinlogyak a sok neveletlen gyermekkel. Látom szuloertekezleten a sok analfabeta szulo, aki iskolaskorába a nevit is alig tudta leirni most ő akarja a tanárnak megmagyarázni hogy hogy kell tanulni. csak anyit akarok mondani, hogy nézünk egy kicsit magunkba,ha nem fülott a fogunk a tanulésra akor legalább ne irigykegyünk s örvengyünk hogy van aki megörize a gyermeket, amig dolgozunk. Gyari munk
   ás vagyok , nem szertem a tanulást de szegyelem magam hogy mijen roszfelek vagyunk s irigyek. eggyesek aszt hiszik hogy csak a tamérokkal van a baj de velünk is van elég. M ég a sajátyainknak se tudunk parancsolni

 • User
  Dátum: 2023. június 1., 8:59
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az a sok fotelharcos átjöhetne tanyítani a magánszektorból…..Nyáron van vizsga és ha megírja a 2-3 as jegyet kap állást!!!😁😂🤣 A Tv szerint biztos, a valóságban nem épp így van!!!
  A rezidens orvosok hőbörögnek, h az államvizsga után nem helyezik ki😊😎
  Tanáréknál államvizsga után tartasz vizsgatanítást, 2 “régi motoros” elbírál, majd jön az írásbeli! Tény, h minimum 7 kell 1 végleges álláshoz, de mivel kevés a végleges állás a többség az 5ös jegyre tanul pár hetecskét! 1-4.99 közti jegyre HA alkalmaznak 100 ból 1et!!!!
  Magánszektorban meg minden ágyútölteléket is alkalmaznak a sok ügyes épkézláb ember mellé!!!! Pl Kézdi környékén több munkás ismerősöm van aki + 5.000 lejért jár be dolgozni! Mérnöknek nettó 10.000 lejt is tudok, h kézbe megkapja!
  Egyetem után tanáréknak 10-12 év szükséges az egyetem után!!!!, h I.es fokozatot elérje és csak akkor nő a fizetés kb 5-600 lejjel, igaz ez nem mindenkinek sikerül! Véglegesítőn egy átmenő jegy a 8as!!!! Ha gyereket is bevállal a tanügyi káder, tolódnak az időpontok és nő a 2x 4h inspekció vizsga előtt!!!!
  Ehhez mit szól a sok “melós”?
  Amig Ő pénzt keresett 5 évig, addig mi egyetemre jártunk, a fizetésünkből szakkönyveket vásárolunk, képzéseket fizetünk ki, mert mi még pontocskákat is kell gyűjtsünk 5 évenként és nem hetet mint a katicabogár, hanem egyenesen 90 CCD pontot! A többi NEM jó, mi sem értjük, itt tutti korrupció, de ezért NEM szabad sztrájkoljunk!! Meg sem hallgatnak!!!!
  Ha vmit kifelejtettem, kérem egészítsenek ki!

  • User
   Dátum: 2023. június 1., 12:17
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Az ev 365 napjabol a tanar urak es holgyek minimum 200 napot szabadsagolnak, szabadnapoznak , unnepelnek meg stb. a napi melo kb 4-5 ora ami ugye gyenge matek tudasom szerint is fele mint a privatban melozo munkasoknak es meg nagyon sok mindent sorolhatnam, kerdem en a magan orak utan adnak bizonylatot az elvett penz utan holott nagyon sok tanar magan orat ad akar 4-5 gyereknek is egyszerre es beperkal az egy oraert kb 250 lajoskat ?

 • User
  Dátum: 2023. június 1., 21:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem minden tanárnak sikerül a ház építés vagy vásárlás. Van akinek lehet mégis egy, vagy két sikeres, kisebb vagy nagyobb próbálkozása. De hat is? Az nem kóser!

 • User
  Dátum: 2023. június 2., 18:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Dubai-duba😁😂🤣
  Hol álltál, amikor a frusztrációt osztották?!
  Fingod sincs az élethez, de már 1 jó pont, h újságot olvasol és kommenteket írsz! Gondolom még mindig a szüleiddel élsz és ha kiruccansz valahová a párod fizeti a cekket!😎
  Az utóbbi években az árak megduplázódtak, a fizetések, nyugdíjak helyben maradtak!
  Azok akik 2.000 lejt keresnek miért nem sztájkolnak?! Miből, hogy élnek?! A TANÁROK a politikai csatározás áldozatai, akik nem maguktól sztrájkolnak! Nekük fentről osszák az észt! A sztrájk nem sokat ér, a fizetések meg mindig gyengék voltak és azok is maradnak a tanügyben!!!! Aki Dubait tűzte ki célúl, az jól kell férjhez menjen, vagy nősűljön! Hanem ott a fotoshop, h ne vihogjon az analfabéta diákja szeptemberben😄😅
  A fizetéseken kívül a tanügy több sebből vérzik!😎

  • User
   Dátum: 2023. június 5., 10:14
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Nehogy mar nekem osszad az eszt , tudod en nem frusztralt szemely vagyok hanem olyan emberke aki latastol vakulasig dolgozik kemenyen azert hogy csaladom eltartsam , es igenis nem Photosoprol beszelek hanem biztos informaciom van arrol , hogy az a bizonyos tanci igenis DUBAIBA es nem a dubaba nyaral epp akkor amikor sztrajkol a tanari garda, vegulis semmi kozom hogy ki hol nyaral de azert maradjunk annyiban hogy 4-5000 lejes fizubol en is meg mas is meg engedne maganak akar egy DUBAI NYARALAST IS de sajna nem adatott meg mindenkinek gogy 4-5000 lej fizut kapjon meg akkor is amikor nyari vakacio van csekely 3 honapot,!! Ne rohogtesse magat hogy kicsik a fizetesek a tanugyben hat hol EL , az utolso kicsi falucskaban is 3500-3800 lej a fizuja a tancinak , egy lezdo tanar minim 2800 lejt perkal be, szegyen tanar urak es holgyek amit a gyerekek hatan csinalnak!!! A 2000 lejt akik keresnek azok nem sztrajkolhatnak maga nagyokos mert ha nagyon sztrajkolnak megmutassak nekik a kifele nyilo ajtot es egy perc alatt az utcara kerulnek , mig a tanarok nyugodtan sztrajkolhatnak a gyerekek hatan mert ok max a sztrajk ideje alatt felfuggesztik a jogviszonyukat !!! Csak kerdezem csendben DECEMBERBEN NEM VOLT TANAR URAK KICSI A FIZU ???

   • User
    Dátum: 2023. június 5., 16:21
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ha sztrájk alatt ment, az nem szép, de végül is nem kap arra az időre fizetést… Ezenkívül ha csak nem egyedül élő, akkor a családban van más jövedelem is. Végül pedig egy Bukarest-Dubai-Bukarest út 600 lej a hétvégére. Dubai hotel árakat nem tudom mert soha nem kívánkoztam oda, de biztos meg lehet 50 euró/éjszakából úszni. Na, a lényeg, ennyit azért bárki ki tud spórolni, ha csak nem minimálbérből él.

 • User
  Dátum: 2023. június 2., 20:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sokszor a diákok magyarázzák el a megoldást!
  “Igen, és a vakolat veri le a kőművest!
  Sokat gondolkoztál-e? Ne tedd, mert megszokod! ”
  Minden csak a nézőpont kérdése.

 • User
  Dátum: 2023. június 2., 22:44
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Miközben ügyesen megfogalmazott,nem tanult hozzászólás… Mikor van okostelefon és autokorrekt alkalmazás , bármilyen üzenet küldés előtt …. Tehát. Valahol igaza van . Ott,hogy van aki a gyereket meg őrizze míg a szülők dolgoznak. Gratulálok a rendszernek, viszont ez a hal a fejétől büdös…

  • User
   Dátum: 2023. június 5., 23:28
   ÉRTÉKELÉS: 4

   pénzel a bolond is tud vásárolni s ilyen javitoval a majdnem analfabéta is hejesen irni. Apám mindig aszt monta hogy ne mutassam másnak magam csak ami vagyok

  • User
   Dátum: 2023. június 7., 14:56
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Hulyegyerek tudod az a tema ha a suliban megtanittanak a diakokat akkor nem lenne szukesg magan orara de mivel a tanarok sztrajkolnak es hianyosan tanittanak igy kenyszeritve vagyunk gyerekeinket magan orara kuldeni, persze arrol a tanari garda egy franya bizonylatot nem ad , magyaran az ilyen hulyezo embereknek elmondanam hogy a tanar nem adoz mert FEKETEN dolgozik , KAPISCHI, EZEN UTON FELHIVOM AZ ADOHATOSAG FIGYELMET IS HOGY OTT IS KERESHETIK AZ ADOCSALAST NEM CSAK A KIS FALUSI UZLETEKBEN !!!

 • User
  Dátum: 2023. június 7., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha a suliban megtanitanak rendesen es nem egyebbel foglalkoznanak,nem kellene plusz ora! 30 – 40 evvel ezelott miert nem jartunk plusz orara es diplomakat tudtunk szerezni hulye gyerek ???!

 • User
  Dátum: 2023. június 7., 14:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Képzeld, hogy a suliban nem,, megtanítanak”, hanem te kell figyelj és tanulj! Abból, amit a tanár magyaráz. És ami esetleg mindenki más számára érthető, de te nem érted..Mert nehéz figyelni, még nehezebb érteni is . És akkor kell a magánóra.

 • User
  Dátum: 2023. június 7., 16:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Capisci, siguramente! Van vagy 20 adómentes helyesírási hibád! Ékezetek nélkül is.,, Hallgatni arany!”-szólt a bölcs mondás. Ez az írásra vonatkozóan annyit tesz, hogy ha nem tudsz írni ne erőltesd!

  • User
   Dátum: 2023. június 8., 9:42
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ezt írja le majd azoknak is akik a munkaskent panaszkodnak, jó? Amugyvigaza van,max a végén mindenki tanulatlanul sír, hogy nem alkalmazzák sehova,csak minimálbért.

 • User
  Dátum: 2023. június 8., 0:11
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ezért kérjük a fizetés emelést! Nagyon nehéz bunkó szülők gyerekeit tanítani… Nem a gyerekekkel van a baj, őket nagyon szeretjük! Hanem veletek? Capisci?

 • User
  Dátum: 2023. június 8., 7:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mikor valamennyiünket a hiteltelen zászlók és feliratok miatt szidnak vagy büntetnek, a römödöszö behúzza a farkát, nincs elfogadható ellenérv. Tessék csak kinézni a függönyök mögül, s rögzítsék, micsoda zászló költeményeket lengetnek még a kormány előtt is. A nemzeti színen kívül sok minden van, amiért minket feszítenek, de ezekkel ma dicsekednek!

 • User
  Dátum: 2023. június 8., 10:54
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Azzal kellene kezdeni,hogy a tananyag kb. 15%-20%… -át kitöröljük,nem terheljük túl tovább a tanulókat minden zagyvasággal, aminek az életben soha nem veszik a hasznát !

 • User
  Dátum: 2023. június 8., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Többet ne tanározzatok . Adjatok pénzt nekik ,hogy lakjanak jól . Legyen vége ennek a cirkusznak . Arra volt eszik ,hogy mikorra időzítsék a sztrájkot .