Felhívás!

Túlórákra panaszkodnak

Szerkesztőségünket egy sepsiszentgyörgyi alkalmazott kereste fel azt kifogásolva, hogy szabadnapjaival „zsonglőrködik” a munkaadója. Az idevágó törvényekről kérdeztük Ördög Lajost, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetőjét.

A panaszos decemberben szerette volna kivenni a szabadságából megmaradt napokat, ám munka­adója ezzel nem értett egyet, inkább kifizette volna azokat, csak dolgozzon a férfi. Ördög elmondta, hogy a törvények értelmében ilyesmire nincs lehetőség, és feljelentésre biztatta a panaszost: a 0267.351.298-as telefonszámon vagy az itmcovasna@itmcovasna.ro e-mail-címen lehet jelezni az ilyen vagy hasonló panaszokat, akár magyar nyelven is.

– A szabadságot ki kell adni, és ki kell venni! Fontos tudni, hogy az említett napokat nem lehet egyik évről a másikra tologatni! Csak kivételes helyzetekben „menthetők át” más évre a szabadságnapok: például, ha betegszabadság miatt nem tudta letölteni ezeket az alkalmazott. Ez egy olyan jog, amiről nem lehet lemondani pénz ellenében! Egyetlen esetben lehet kifizetni a szabadságnapokat, ha az alkalmazott nem vette ki ezeket, és időközben megszűnt a munkaviszonya. Régiség függvényében törvény szabályozza a szabadságnapok számát, illetve a munkaadóval a kollektív munkaszerződésben ezt lehet akár többre is kialkudni. Év elején le kell szögezni, fel kell állítani egy programot a szabadságokra: egyszerre legkevesebb 10 munkanapot – köztisztviselőknél 15 munkanapot – kell kiadni, kivenni, ha szabadságról beszélünk, illetve a megmaradt napokat már bárhogy lehet osztani – részletezte a munkaügyi főfelügyelő.

Ritkábban ugyan, de érkeznek panaszok a szabadságnapok ki nem adása miatt is, ám ezen a téren leggyakrabban a túlóráztatás képezi a fő gondot. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások