Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Trabantparádé a háromszéki Tündérvölgyben

Trabantparádé a háromszéki Tündérvölgyben Életmód

Hétvégén, augusztus 11-e és 13-a között tizennegyedik alkalommal szervezik meg a Trabantosok Találkozóját. Helyszín a háromszéki Kovászna gyógyfürdőváros keleti övezetében található szépséges Tündérvölgy, amelyhez történelmi ihletésű legendák is fűződnek.

A szervezők idén mintegy 70–80 retró járműre számítanak. Nemcsak trabantosokat várnak, hanem a kelet-németországi népautókkal hasonló korú, más márkájú – például Dacia 1100, veterán Skoda, Golf stb. –személyautók tulajdonosait is szívesen látják. Hagyományossá vált, hogy a másfél évtizedes múltú rendezvényre kíváncsi érdeklődők, kikapcsolódásra vágyók is érkeznek. A barátságtábor központi helye a Tündérvölgyben lesz, ahol a vendégek általában lakókocsikban, sátrakban vagy közeli szállodákban, panziókban találnak szállást.

Ilyen és hasonló relikviákra lehet számítani (fotó: Beliczay László)

A háromnapos rendezvény legfőbb látványosságának nyilván a résztvevő autók szombati parádéja ígérkezik. A lassú, méltóságteljes körjárat délelőtt 10 órától kezdődik, a pöfögő „ókocsikaraván” déli 12 óra tájban vonul Kovászna város központjába, ahol egy ideig alaposabban szemügyre lehet venni a több évtizeddel ezelőtt gyártott autókat. A résztvevő autósoknak okleveleket, emléktárgyakat, matricákat ajándékoznak. Lesz díszebéd, este pedig tábortűz a telephelyen.

Hirdetés
Hirdetés

A retró autók kovásznai seregszemléjének egyik szervezője, Olosz Levente elmondta, az előző találkozók visszatérő és egyik legnépszerűbb résztvevője az a ploiești-i férfi volt, aki 1964-es gyártású Trabant 600-asával jövögetett fel a Prahova-völgyén. Remélik, idén is tiszteletét teszi.

A Trabantok, trabantosok idei találkozóját Kovászna Polgármesteri Hivatala és a DRE Racing Team nevű sportegyesület szervezi. Közzétettek egy telefonszámot is, ahol bővebb tájékoztatást lehet igényelni a rendezvényről: 0743 176 168.

A Trabant márkájú kisautókat az 1950-es évek vége felé kezdték gyártani a néhai Német Demokratikus Köztársaságban. A kelet- és közép-európai szocialista országok sajátos kereskedelmi kapcsolatai révén Romániába is sok Trabant érkezett a diktatúra éveiben. Különösképpen népszerű – sőt, sokak által irigyelt – márka volt az üzemanyag-vásárlás korlátozásainak időszakában, mert benzin és petróleum keverékével is jól működött!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük