Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is óvatosságra intenek

Nőnek az esetszámok Kovászna megyében, továbbra is óvatosságra inti a lakosságot a megyei kórház vezetősége. Ugyanakkor a koronavírusos betegek kezelése mellett a kórház más osztályain is fogadják a pácienseket.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi kórház menedzsere, András-Nagy Róbert sajtótájékoztatón számolt be az esetszámok alakulásáról a megyében. Mint mondta, jelenleg 68 koronavírussal fertőzött beteg van a kórházban, 60 személy a COVID-osztályon, köztük két kiskorú is. A sebészeti COVID-osztályon hat páciens fekszik, négyet Brassóból utaltak be, egy személyt Vrancea megyéből, illetve egy másik személyt Háromszékről, a megyei kórház háttérkórházi aktivitása okán, mivel ezek a betegek más patológiákkal is rendelkeznek. Az intenzív osztályon két beteg van kritikus állapotban, egyikük lélegeztető-gépen.

Hirdetés
Hirdetés

Gyanús eset 12 van, köztük egy 11 hónapos csecsemő is, egy személy pedig intubált állapotban az intenzív osztályon. Július 22. és augusztus 6. között 56 személyt engedtek haza.

Roșu Mátyás orvosigazgató a betegek általános állapotáról elmondta: az elmúlt napokban annyi ki- és beutalás történt, hogy a fertőző osztályon követhetetlenné váltak a számadatok, csak szerdán reggel 24 beutalás történt. Aznap este átszervezésre volt szükség, pótágyakat helyeztek el a COVID-részlegen. Az egyszerre beutalt 24 esetből 20 személy tünetmentes, 5 beteg súlyosabb állapotban van, oxigénsátor alatt kezelik őket.

Az elmúlt időszakban három személy hunyt el: két brassói és egy Kovászna megyei páciens, mindannyiuknál társbetegségek is voltak. Az orvosigazgató azt is kifejtette: eddig mintegy ötven személy hagyta el pozitív teszttel a kórházat, 24-en aszimptomatikusak voltak, így izolálásba küldték őket, 26 személy pedig saját kérésre távozott, szintén lakhelyi elkülönítésbe.

András Róbert arról is beszámolt, hogy mivel kettős minőségben működik a megyei kórház, így más betegeket is fogadnak, zajlik a tevékenység mind a sürgősségen, mind a járóbeteg-rendelőkben. Júliusban 942 folytonos ellátásban lévő betege volt a kórháznak, 451 személyt pedig egy napra utaltak be. A sürgősségen 2219 esetet láttak el, míg a járóbeteg-rendelőben 7263 személyt. Végre sikerült akkreditáltatni a kórház PCR laboratóriumát is, itt eddig 1403 tesztet végeztek el. Mivel a laboratórium bekerült a nemzeti tesztelési programba, hétfőtől 200 ezer lejes költségvetéssel rendelkeznek, és 1000 teszt elvégzésére lesz lehetőség. A jövőben kérésre is tesztelik a lakosságot, egyelőre azonban az a cél, hogy a kórházban lévő pácienseket teszteljék. Amint beindul az általános tesztelés, jelzik a lakosságnak, egyelőre az biztos, hogy olcsóbb lesz, mint más laborokban – emelte ki az igazgató.

A kórház vezetősége továbbra is óvatosságra inti a lakosságot, arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be az előírásokat, előzzék meg az esetszámok jelentős növekedését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük