Hirdetés
Hirdetés

Törvénykezés a különórákról

Törvénykezés a különórákról Kovászna megye

Törvény szabályozná a különórákat a jövőben, ugyanis az oktatási miniszter szerint nem etikus, ha ugyanaz az iskolai tanár tartja a felkészítőt is, aki tanítja a diákot. A pluszórák fogalma a háromszéki diákok előtt sem ismeretlen, legtöbben románból és matematikából járnak tanárhoz.

Hirdetés
Hirdetés

Nem etikus, ha ugyanaz a tanár tartja az after school felkészítőt, aki az iskolában is tanítja a diákot, ezért törvénnyel szabályozná ezt a tanügyminiszter. Ecaterina Andronescu nemrég jelentette be, hogy felülvizsgálják a különórák működését az országban. Ezekre azért van szükség, mert szerinte a gyerekek képességbeli különbségei már második osztálytól jelentkeznek, és a hátrányt 13-14 éves kor után gyakorlatilag már nem lehet ledolgozni.

Háromszéken sem ismeretlen a különóra, főleg románból, matematikából és angolból járnak magántanárhoz a diákok. A legtöbb diák nem azért vesz különórát, mert bukásra áll, hanem mert az iskolában nem jut elég idő felkészülni egy-egy vizsgára.

Egy neve elhallgatását kérő szülő lapunknak elmondta: az ő lánya román- és matekórákra jár, mivel mindkét tantárgy nehéz, és nem érti, amit és ahogyan az iskolában leadják. „Nem találtam más módot, hogy miként tudnék segíteni a gyerekemen. Nagyon le vannak terhelve, az osztályozást 2-től kezdik, így sokszor nagyon nehéz elérni még az átmenő jegyet is. A legtöbb tanár sajnos csak leadja a leckét, de nem tanít. A gyerekem már-már depressziós, ha azokra az órákra kell mennie, amelyekből gyengébb. És néha hiába a magánóra, úgyis alig éri el az átmenőt” – sorolta a felháborodott édesanya. Azt is hozzátette, egy román óra 35 lejbe kerül, míg másfél óra matematika 45 lejbe; mindez hetente kétszer.

Tankó Olívia 16 éves, tizedikes tanuló, de már magánórára jár, pedig messze még az érettségi. Mint mondta, angolnyelv-vizsgát szeretne letenni, ami az iskolában tanultakkal lehetetlen, ezért hetente kétszer jár egy klubba, ahol tematikus órákat tartanak, de vizsgára is felkészítik. Emellett nyelv és irodalom órát is vesz románból és magyarból, nemcsak az érettségi, hanem egy majdani sikeres egyetemi felvételi érdekében is. Meglátása szerint, aki komolyan veszi az iskolát és tanul, annak nem feltétlenül szükséges a pluszóra, de tény, hogy egy-egy lecke leadásához kevés az 50 perc. Hozzátette: túl sok felesleges a tantárgy, ezek helyett a fontosabbakra kellene összpontosítani, illetve a különböző készségeket, képességeket erősíteni a tanulókban.

Kiss Imre, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetője úgy véli, felkészítőkre inkább a különféle vizsgák előtt álló diákok járnak. Az országos kisérettségi felmérőn elért 68,02 százalékos eredménnyel megyénk a középmezőnyben van, az érettségi 64,20 százalékos arányával azonban már egyáltalán nem lehetünk büszkék. Jó eredményt elérni csak akkor lehet, ha következetesen készülnek a diákok és tanárok közösen, és elsődleges célként tűzik ki maguk elé ezt a mérföldkövet – mondta a főtanfelügyelő.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 14., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Andronescu asszony nem ilyen piti dolgokkal kene foglalkozzon, hanem inkabb , a tanterv megkarcsusitasaval. A mai gyerekek sem okosabbak mint a 30-40 evvel ezelottiek! Miert kell vegzos osztalyokban olyasmiket tanitani amiket, anno, az egyetem elso-masod even tanitottak.?Kevesebbet de jobban ugy, hogy azt a nebulok szurkeallomanya felfogja es raktarozza. Kevesebb maganorara lenne szukseg. Talan a helyesiras is gordulekenyebben menne mert szanalmas amikor egyetemi diplomajukat lobogtatok szarvas hibakat kovetnek el.

 • User
  Dátum: 2019. február 14., 17:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A,, felháborodott anyuka”gyerekét két tanár tanítja, a gyerek mégse tud, régen nem szabadott kimondani, most talán szabad:netán a gyerek buta?

 • User
  Dátum: 2019. február 15., 11:08
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Sajnos napjainkban rengeteg olyan szülő van, aki a cikkben szereplő anyukához hasonlóan, rögtön kijelenti, hogy a tanár a hibás: nem magyarázza el a leckét, nem adja le rendesen. Néhány esetben valóban igaz ez az állítás. Azonban úgy gondolom, azt első gondolat mégsem az kellene legyen, hogy a tanár a hibás. Illene feltenni a kérdést magunknak illetve gyerekünknek is, hogy: “Teszel te valamit annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon?”, “Próbáltál valaha leülni egyedül és megpróbálni megérteni, ami le van írva?”, “Kértél már segítséget a tanártól óra után?”-hiszen legtöbb tanár mindig várja óra után a diákok kérdéseit, amik helyett nem törődöm fejcsóválásokat kap arra a kérdésre, hogy valakinek van-e kérdése. A legtöbb szülő azonban ezektől eltekint, és rögtön a tanárt hibáztatja. Pedig ez rengeteg esetben nagy hiba. Külön órákat adó tanárként tapasztalom, hogy a diák sokszor hetente egyszer vagy kétszer, a különóra alkalmával, nyitja CSAK ki a füzetet (sem előtte, sem utána). Egyedül nem hajlandó dolgozni, sőt azt is elvárja, hogy a külön órán a tanár oldja meg neki a házi feladatot, és ezzel úgy érzi, hogy ő teljesítette a dolgát. Ne adj Isten, ha a magán tanár is házit akar neki adni, akkor összedől a világ, pedig hát gyakorlás nélkül a gyerek nem fog tudni semmit sem rögzíteni és megérteni. Az ideális eszerint az lenne, ha a tanárok a gyerek szájába rágnának mindent, mindezt úgy, hogy a gyerek nulla energiát fektessen bele, kedves szülők? Most akkor kérdezem én, ki a hibás?

 • User
  Dátum: 2019. február 15., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kedves szülők! Legtöbb osztályterem be van kamerázva! Annyi dolga lenne a szülőnek, h szúrópróba szerűen be be nézzen közbe a suliba és leüljön a monitor elé anélkül, h gyereke erről tudomást szerezne! Sok gyerek többet tekereg mint maga a főnök, telefonozgatik óra közben, másik alszik a padon,szüneteken pipálgat,suli közben pénzt keres!😆 Látták volna ma meg gyerekeiket a Valentin napi dorbékolás után, katasztrófa! Taknyos kölykek jelennek meg hétfőn karikás szemmel, kezüken menő klubok pecsétjével, karszalaggal! Az olyannak a magánóra is hiába! A tanár liciben a szomszéd utcában parkol, mert sok tekergő 11,12.es már fél 8 előtt elfoglalja a bejárathoz közeli helyeket, h lássák ki a menő! Ez a menő generáció!😁