Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Törvény akadályozza

Törvény akadályozza Kovászna megye

Cochior Ioan szociáldemokrata városi tanácsos javaslatára a múlt csütörtöki szentgyörgyi tanácsülésre meghívták Hadnagy Istvánt, a közösségi rendőrség vezetőjét, hogy a szabálytalanul parkolók ügyében kirótt büntetésekről informálja a tanácsosokat.

Hadnagy elmagyarázta, hogy joghézag miatt nem tudnak az elvárások szerint eljárni, a legfelső bíróság ítélete szerint ugyanis a helyi rendőr nem kérdezheti meg a parkoló jármű tulajdonosától, hogy ki vezette a járművet, ezt csak a közlekedésiek tehetik meg. Velük egy ideig hatékonyan együttműködött a helyi rendőrség, de aztán a személyi adatok védelmére hivatkozva felmondták a kollaborálást. – A helyi rendőrség helyzetén törvénymódosítás segíthetne – vélte Hadnagy.

Hirdetés
Hirdetés

2018-ban a rendőrség a forgalmi szabályzat előírásait figyelmen kívül hagyó parkoló autótulajdonosokra 717 büntetést rótt ki, a helyi tanács ez irányú határozatait mellőzőkre pedig 315-öt. Idén 201 alkalommal bírságolták a rosszul parkoló sofőröket.

Pârvan Rodica tanácsos felvetésére, hogy a rendőrség tehetne valamit a játszótereken randalírozó, és néha alkoholt fogyasztó nagy kamaszok ellen, Hadnagy azt válaszolta, nincs elegendő személyzetük, szerinte a parkolási gondokra az lehetne a megoldás, ha a lehetőségek szerint a lakosság kerülné az autós közlekedést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 2., 8:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  201 bírság, mikor naponta százával parkoknak szabálytalanul. Nevetséges ! Törvénymódosítási javaslatot fogalmazott-e meg valamelyik képviselőnk ? Vagy széttárjuk a kezünk, várunk, és minden marad a régiben. Hadnagy úr ! Jó volna, ha kifejtené, hogy ön szerint hogy lehet rávenni a lakosságot, hogy kerülje az autós közlekedést !

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 13:08
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ezen felül pedig a törvényt is kéne ismerni, nem kell félni a pereskedéstől. A járdán való parkolást alapból tiltja a törvény, csak akkor szabad a járdára felállni (teljesen, vagy félig), ha ezt tábla engedélyezi:

   ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002
   Art. 72- (7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 13:39
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Nem mindegy , hogy veluk , vagy nelkuluk!!! A veluk penzbe kerul , sok penzbe…..a mi penzukbe!!! Teljesen foloslegesek , nemhogy meg a szamukat is novelni!

 • User
  Dátum: 2019. december 2., 10:15
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha ezt se lehet azt se lehet, ezt se tudnak azt se tudnak, mindenre csak a kifogások, akkor minek a helyi rendőrség? Fel kell oszlatni az egészet és egy gonddal kevesebb.

 • User
  Dátum: 2019. december 2., 13:34
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Zavaros,hogy ennek a sebtében összefércelt helyi légiónak mint a létezése,mint a jogi hatásköre a lépcsőházhoz hasonlit: sötét és korlátolt.Mundért adtak rájuk,hogy legyenek egy szikrát katonások,de csak egyszerű tanácsi hivatalnokok.
  Ropogós ezres büntit fizettem ennek a rendőrutánzat légiónak,mert nem közöltem hogy ki vezette az automat,hogy egy szűk évre rá közölje a Legfelső Biróság-teljesen törvénytelenül róttak ki büntit a KRESZ 105/10 alapján,mert
  erre soha nem volt felhatalmi .Persze,maradtam a kárral.
  Gépjárművet csak akkor állithatnak meg,ha az tiltott irányba közlekedik,vagy ha átlépte a megengedett súlykorlátozást. Ennyi.Ha egy félévben elcsipnek egy pitti enyvest,értesitik a belügyi rendőrséget.Ha rumli van valahol,hivják a csendőrséget,a maszkosokat,a belügyieket.
  Az adónkon tartunk egy felesleges parkolóőr századot: egyenruha,szolgálati verdák,cuki fizu, kajakiegészités, veszélyességi pótlék,szolgálati helység,csak délelőtti téblábolás stb. Meddig ?!!

 • User
  Dátum: 2019. december 2., 14:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Fejetlenség és fafejűség egyszerre… A képen látható autó pl. kit zavar? Akkor mellette a hely, hogy még egy autó elférne. Csináltak egy rakás egyirányú utcát (pl. Híd utca), széles járdát (pl. Híd utca), a semmiből semmibe vezető bicikli utakat (pl. Híd utca), s nem veszik figyelembe, hogy egyre több az autó.

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 18:47
   ÉRTÉKELÉS: 6

   A képen látható autó eltakarja azon gyalogosokat, akik át szeretnének menni az átjárón. Ezen kívül viszont tudok mutatni esetet, ahol a gyalogos nem fér el a járdán az autótól vagy nem lehet biztonságosan ki/betérni egy-egy utcába.

   • User
    Dátum: 2019. december 5., 16:38
    ÉRTÉKELÉS: -1

    A képen látható autó senkit nem zavar és messze van az átjárótól ahhoz, hogy kitakarja a gyalogosokat. Ugyanakkor tudnék naponta több képet is készíteni, amelyen valóban a teljes járdát elfoglalják és/vagy eltakarják a gyalogost. Viszont amíg fafejűen belekötünk mindenkibe (pl. a képen látható autósba), addig ne várjunk javulást.

   • User
    Dátum: 2019. december 5., 22:13
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Tévedés, nem takarja el az átjárón átkelni készülő esetleges gyalogost egy közeledő sofőr szemszögéből nézve (a mellékelt fotóról van szó). Sokkal inkább eltakarná, ha az úton állna meg. Más kérdés, hogy jelen helyzetben ott sem állhatna meg szabály szerint. Amúgy szép nagy hely marad a gyalogos közlekedésnek a járdán.

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 20:58
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Az auó a gyalogosokat zavarja, akik a járdán szeretnének szabályisan közlekedni, de nem tudnak az oda parkolt autók miatt. Amikor majd a gyalogosok az úttesten sétálnak végig, akkor az autók is felállhatnak a járdára. Amúgy meg törvénytelen. Talán nem kéne minden családnak ötven autó, és nem kéne a csemetéket minden reggel autóval iskolába vinni, még akkor is ha csak pár méterre laknak.

  • User
   Dátum: 2019. december 2., 21:22
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Számtalan olyan eset van, hogy az autók teljes szélességében elfoglalják a járdát, vagy fél méter hely marad a gyalogosnak az autó és a fal között. Ne mondja, hogy nem látott még ilyent ! Nézzen szét a Lázár Mihályban, a Domb utcában vagy akárhol a városban ! Mikor felparkol egy járdára, gondoljon arra, hogy gyermekkocsival vagy csomagokkal is el kell hogy férjen a gyalogos, annélkül, hogy felakadna a kiálló esőcsatornákra.

   • User
    Dátum: 2019. december 3., 16:48
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Egyszer a Colan iskola előtt szinte elütöttek a járdán, mivel háttal parkolt fel oda, elfoglalva teljesen a járdát , és nem vett észre. Amikor kérdőre vontam, akkor még ő pattogott, hogy hát Romániában élünk. Mercedese volt, ha jól emlékszem, gondolom a feleségével együtt volt. Ha magára ismer, üdv., remélem kicsit elgondolkozott a helyzeten és azóta nem parkol a járdára .

 • User
  Dátum: 2019. december 3., 12:10
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nagy képmutatás ez az autós kontra gyalogos vita. Hiszen bárki lehet autós és gyalogos is szép sorban. Az autósnak mindig gond marad a parkolás, hiszen a városvezetés nem azon van, hogy ezt a gondot megszüntesse, hanem hogy kihasználja, és ahol csak lehet parkolódíjat, vagy büntetést akasszon a nyakába. Mintha ez megoldaná a problémát! Még véletlenül sem azon gondolkoznak, hogy miként lehetne valahogy úgy biztosítani helyet az autóknak, hogy ne legyenek senki útjában, és ez ne kerüljön plusz pénzbe. A gyalogos (tisztelet a kivételnek) pedig lassan úgy tesz, mintha életében autóban nem ült volna, és a gonosz autós pedig rá vadászik az autójával, és el akarja ütni őt.
  Kedves autósok, lehet óvatosan közlekedni, igen, tudom, lassan társadalmi elvárás, hogy aki autóval jár, mindig gyorsan és időben érjen célhoz, akkor is ha ez nem lehetséges.
  Kedves gyalogosok, legyenek szívesek, vigyázni saját magukra! (Könnyebb helyzetben vannak a sofőrnél, neki nemcsak saját magára kell vigyáznia.) Ne az autóstól várják, hogy önökre vigyázzanak! Jó ha megteszik, de nem célravezetőbb, ha ezt az apróságot nem engedik át más kezébe?

  • User
   Dátum: 2019. december 5., 21:36
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Autósok és gyalogosok közt is vannak szabálytalankodók, de gyalogosként elvárnám, hogy a járdán biztonságosan közlekedhessek. Már nem egyszer történt meg, hogy a járdára felhajtó autó szinte elütött, mert a sofőr hátrafelé nézett. Persze ilyenkor is a gyalogos a hibás, mert „nem volt figyelmes” . Tenni kell már valamit a járdán parkolás ellen. Elsősorban azokat kellene büntetni, akik ezt pofátlanul teszik, elfoglalva teljes szélességében a járdát.

 • User
  Dátum: 2019. december 4., 8:06
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Akkor még plusz egy sztori a helyi rendőrségről: ha már büntetik a parkoló autókat , legyenek szívesek nyitottabb szemmel járni és ne büntessék azt, akinek a bérlete ki van ragasztva a szélvédőre. Neki 2 perc, az autósnak pedig minimum fél óra utánajárás.