Tombolán a székely kapu

Tombolán a székely kapu Kovászna megye

Pethő Sándor torjai fafaragó többek között arról híres, hogy ő készítette el a világ legnagyobb székely kapuját, ami a nagyközség bejáratánál található. Tíz éve foglalkozik faragással, keze közül nem csak székely kapuk, hanem kopjafák is kikerültek, amelyek Kanadától Finnországig mindenhová eljutottak.

Székely kapukból eddig 199 készült, így arra gondolt, hogy a falu ünnepén felajánlja a kétszázadik alkotását, amit majd tombolán fognak kisorsolni.

A gyalogkapu már nagyjából kész van, a mester azt tervezi, hogy ma (csütörtök) be is fejezi az alkotást, ami majd közszemlére is lesz helyezve a fesztivál helyszínén. Nem egy szokványos kapuról van szó, ugyanis a felépítése és a rajta található minták is eltérnek a hagyományostól. A cserefából készített, galambdúcos gyalogkaput a honfoglalás-kori sírokból előkerült minták is díszítik az alsó felén, a kapulábak ugyanakkor kopjafákra is hasonlítanak. Ez utóbbi azért került rá, mert a székelyek kopjafákkal szoktak emlékezni egy eseményre, és mivel a mester kétszázadik kapujáról van szó, így ezzel az elképzeléssel állít mementót kerek számú alkotásának.

A kaput vasárnap fogják kisorsolni a falunapok alkalmával, aminek programját lásd a kultúra rovatban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.