Hirdetés
Hirdetés

Több módon lehetünk biztosítottak

Több módon lehetünk biztosítottak Kovászna megye

Az egészségügyi rendszer az az ágazat, amely a legtöbbünk életére közvetlen hatással van, a szegmens folyamatosan alulfinanszírozottsággal küszködik, a jelenlegi helyzetben a szokásosnál is leterheltebb. Az emberek elégedetlenségét ugyanakkor az is fokozza, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire jogosultak pontosan, ha rendelkeznek egészségbiztosítással.

Elsőként azt szükséges megérteni, hogy a kötelező állami egészségbiztosítási rendszer a társadalmi szolidaritás elvén alapszik, vagyis minden jövedelemmel rendelkező állampolgárt hozzájárulás fizetésére kötelez, részben azért, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő, adott esetben jövedelemmel nem rendelkező rétegekhez tartozó személyek – gyerekek, idősek, munkaképtelenek, munkanélküliek stb. – is méltányos egészségügyi ellátást kaphassanak.

Egészségügyi biztosított státusszal rendelkeznek azon személyek, akik alkalmazotti viszonyban vannak, abban az esetben, ha a munkaadó ténylegesen be is fizeti utánuk a társadalombiztosítási járulékokat. Ezt a megjegyzést az teszi indokolttá, hogy sokan csupán „éles” helyzetben szembesülnek azzal, hogy a munkáltató ezt elmulasztotta megtenni. Alanyi jogon biztosítottnak számítanak a 18 éven aluliak, a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők (akik érvényes besorolással rendelkeznek). A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy magánszemélyként, a kincstáron keresztül befizetett havi hozzájárulás révén fedezzük önmagunk számára a társadalombiztosítási illetéket, amit a mindenkori minimálbér függvényében határoznak meg.

Mindezen felül fontos tudni, hogy a romániai egészségügyi rendszer világszinten a „barátságosabbak” közé sorolható: amennyiben egy egészségügyi biztosítással nem rendelkező személy kórházi ellátásra szorul, a kezelés pedig túllépi a 3 nap sürgősséget (addig ingyenes), a havidíj visszamenőleg 6 hónapra, egy összegben is befizethető, és ezzel is biztosított státuszt nyer a beteg. Érdemes ezt az utat választani, különben csillagászati értékű kórházi számlával találhatjuk szemben magunkat.

Az egészségügyi alapcsomag biztosítja az ingyenes a háziorvosi vizsgálatokat, ugyanott igényelhető küldőpapír a különféle szakorvosi rendelésekre, radiológiára stb., ha nem vagyunk betegek, akkor is kérhetünk évente egy teljes ellenőrző laborvizsgálatot. A 18 éven aluliak számára ingyenesek a védőoltások, valamint az időszakos egészségfelmérő vizsgálatok is az alapcsomag részei. A krónikus betegek számára ingyenes az influenza-oltás, ebben a szezonban ezt a teljes lakosságra kiterjesztették. Fizioterápiás kezelések, szívkórházi beutaló is igényelhető, ezekben az esetekben az alapszolgáltatásokon felüli igények költségeit kell esetleg törleszteni. A háziorvosi küldővel lehet ezeket igénybe venni, előzetes időpont-egyeztetéssel, amikor van hely.

Vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek visszaélnek azzal, hogy 3 napig mindenki számára ingyenes a sürgősségi kórházi ellátás – azoknak is, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással. Ezzel együtt, ők is jogosultak a legfontosabb orvosi vizsgálatokra, műszeres vizsgálatokra stb., de a sürgősségi ellátás többszörösen leterhelt amiatt is, hogy nagyon sokan nem tudják, milyen esetekben kell mentőt hívni – erre a későbbiekben visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 4., 9:55
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Havi 6-700 lejt azért fizetek, hogy pár munkanélküli roma 5 csillagos ellátáshoz jusson! 1 szer röntgenre szorúltam sok évi befizetés után, de mégsem kaptam ingyen, mert biztos nem volt keret rá!!!!
    Ezen kellene változtatni!!!! A barnábbak 1 éve a korházkertbe kapaszkodva kérik a jógaikat ingyen, az adófizetőt meg hetekre programálják!!! Az sem fair, hogy sok feketéző óriási vagyonnal rendelkezik, mégsem fizet, mert szocsiálos!😆 semmi sincs a nevüken, a másik rend meg pajtákban él, de 1 sereg purdét szül, hogy eltartsuk!!!