Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tiszta környezet, gazdag vidék

Tiszta környezet, gazdag vidék Kovászna megye

Tiszta környezet, gazdag vidék – e mondás mentén indított környezettudatosító kampányt a megye településein a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és a FEPRA International Rt. A Kovászna megye, ÖKO közösség című akció környezetünk tisztaságára és megóvására, a helyes szelektív hulladékgyűjtésre kívánja felhívni a figyelmet.

A pénteki sajtóértekezleten Tamás Sándor megyetanácselnök elmondta: nem csak kosárlabdában, hanem hulladékgazdálkodásban is „vezetjük az országot”. Hozzátette: a hulladékgazdálkodási egyesület sok energiát fektet a népszerűsítő tevékenységbe, hogy a lakosság megértse, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés.
– Az eredmények jók, az embe­rek fogékonyak az üzenetekre, de a munkát folytatni kell, hiszen egyértelművé kell tennünk, hogy a tiszta környezet gazdag vidéket jelent – mondta az elnök, és elrettentő adatokat sorolt, amelyeket nem lehet elégszer leírni. Egy eldobott cigarettacsikk 10, egy műanyagzacskó 20, egy műanyag evőeszköz 100, egy fémdoboz 200, egy egyszer használatos pelenka 450, egy horgászhorog 600, egy sörösüveg pedig 4000 év alatt bomlik le a környezetben.

Hirdetés
Hirdetés

Ambrus József, az ADI SIMD hulladékgazdálkodási egyesület igazgatója a törvényes keret módosításait részletezte. Eszerint az üzletláncokat arra kötelezik, gondoskodjanak arról, hogy az általuk piacra dobott áru csomagolóanyagának jelentős része újrahasznosításra kerüljön. Ezek a cégek azonban nem foglalkoznak hulladékbegyűjtéssel, ezért ennek felelősségét – jó sok pénzért – átruházzák az úgynevezett felelősség átvállalási társaságoknak (OTR), amelyek vállalják, hogy a piacra került csomagolóanyagok legalább háromnegyedét begyűjtik.

Egy ilyen, FEPRA nevű OTR kereste meg a lécfalvi lerakót, és felajánlotta, hogy átveszi tőle az újrahasznosítható anyagokat. Az együttműködés mindenki számára hasznos. Az OTR-nek kell az újrahasznosítható hulladék, mert ha nem teljesíti vállalását (itt több száz­ezer tonnáról beszélünk), kilogrammonként kétlejes bírsággal sújtható. A lécfalvi lerakónak létérdeke, hogy minél több hulladékot szelektíven gyűjtsön, másként évről évre növekvő bírságot fizet. Az EU ugyanis mind kevesebb szemetet enged tárológödörbe tenni (jelenleg ez a mennyiség az összhulladék mintegy fele lehet), a többi újrahasznosítható hulladék kell hogy legyen.

Hirdetés
Hirdetés

És itt jövünk be mi, „szemetelő állampolgárok”: ilyenformán nekünk is érdekünk, hogy minél több hulladékot gondosan különválasszunk, mert máskülönben egyre többet foguk a szemételhordásért fizetni, hiszen a hulladéklerakó előbb utóbb a klienseire lesz kénytelen áthárítani emelkedő költségeit. Első körben a két vállalat egy ismertető kampányt indít, amelynek keretében minden háztartásba szórólapokat juttatnak el, amelyben a szelektív hulladékgyűjtés szerepét, hasznát és fontosságát népszerűsítik, illetve továbbra is tanulócsoportokat fogadnak a lerakóban. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük