Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Terjed a sertéspestis

Terjed a sertéspestis Kovászna megye

Terjed a sertéspestis a csernátoni gazdaságokban: legutóbbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy újabb helyi gazdaságból is gyanús sertéselhullást jeleztek a hatóságoknak, akik pénteken még a laboreredményeket várták. Hétvégén viszont egy harmadik gazdaságban is felütötte a fejét a kór. Részletekről, intézkedésekről érdeklődtünk.

Háromszéken idén a Szacsva közeli vadasparkban ütötte fel a fejét először a sertéspestis-fertőzés, azóta jelentős vaddisznóelhullást jegyeztek a területen. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos úgy véli, a teljes vaddisznóállomány a halálos kór áldozata lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Időközben, február 19-én Csernátonból is riasztották a hatóságokat, ugyanis egy 38 disznót számláló gazdaságban 5 jószág elpusztult. Miután beigazolódott, hogy ezek is sertéspestissel fertőződtek, a többi állatot leölték, és az illetékesek által láttamozott, környezetvédelmileg biztonságos helyszínen, az előírásoknak megfelelően – vastag fóliába, szalmarétegek közé helyezve a tetemeket – temették el.

Az intézkedésekkel párhuzamosan egy második csernátoni gazdaságból is gyanús elhullást jelentettek, itt két disznót tartott a gazda, és az elhullott jószágból vett mintákból is kimutatták a fertőzést.

– Hétvégén egy harmadik gazdaságban is igazolódott a fertőzés: itt 8 disznóból 2 jószág pusztult el, a többit le kellett ölni. Hételején indult a településen az ilyenkor szükséges felleltározás, miután a község területén megszámolódnak a disznók, mindenikből vérmintát kell venni, hogy idejében kiderüljön az esetleges fertőződés – részletezte dr. Sikó.

Tőle tudtuk meg, hogy az illetékes hatóságok a településen, az ilyenkor meghatározott körzetben karantént rendeltek el: Albis is célkeresztbe került, annál is inkább, mert a legelső gócpontnál egy albisi polgár is megfordult, így a hatóságok azzal is számolnak, hogy hazavihette a vírust – fejtette ki a megyei főállatorvos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások