Hirdetés
Hirdetés

Teraszos üzemmódban

Teraszos üzemmódban Kovászna megye

Baróton sem tehetnek mást a vendéglátóipari egységek működtetői, figyelik a híradásokat abban reménykedve, hátha este bemondják: reggel végre teljes gőzzel nyithatnak.

Ami viszont az egészben fájó, hogy ők is tudják, nem fognak egyhamar ilyent bemondani, már csak azért sem, mert a romániai vírushelyzet irányítóinak a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem hogy a járványhelyzet miatt részben megbénult vendéglátóipari kisvállalkozások gazdasági helyzetével törődjenek. Így megy minden tovább csigatempóban, vagyis egyelőre „teraszos” üzemmódban, az is csak abban az esetben, ha az időjárás megengedi. Tegnap például megengedte, sütött a nap Baróton, így nekünk is volt szerencsénk vendégeket találni a helyi vendéglátóegységek teraszain. Merthogy benn egyelőre még fel vannak fordítva a székek.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik vendéglőtulajdonos, Vida András, érdeklődésünkre úgy fogalmazott, reménykednek abban, hogy legalább augusztustól felszabadítják a korlátozásokat, mert ellenkező esetben kompromittálódik az egész 2020-as szezon. Mint mondta, egy, az övékhez hasonló vendéglő számára elsősorban a nagyobb rendezvények jelenthetnének jelentősebb bevételt, azonban bizonytalanságban senki sem áll neki rendezvényt szervezni, azt ugyanis megfelelőképpen elő kell készíteni.

– Ha megmaradnak a korlátozások, akkor augusztus és szeptember is elúszik, aztán pedig már jön a hideg szezon, amikor nincsenek rendezvények. Akkor lesznek csak bajok, hiszen addig tartalékaikat is fel-élik az egységek – mondta.

A városközpontban található Memento kocsma is takaréklángon üzemel. Ottjártunkkor a teraszán ült ugyan néhány fiatal, de a két és fél hónapos kényszerszünet után ez nem jelenthet nagy löketet az egységnek. Kérdésünkre, hogy mit tud, mikor működhetnek teljes gőzzel, tulajdonosa, Lázár László azt válaszolta, fogalma sincs, és általában csak az utolsó percben szólnak nekik, ha valami változik. Hasonlóképpen csak a teraszos felszolgálás működik a Rózsa vendéglőben és más baróti vendéglátóknál is. Egy cukrászdában azt mondták, velük azt közölték, kell vágassanak még egy ajtót az amúgy szűk helyiségbe, ha akarnak majd bent is felszolgálni, mely elképzelés végrehajtása a jelenlevők szerint csak újabb észszerűtlenség lenne a járványhelyzetre jellemző amúgy is ködös intézkedések zavarában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük