Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Telefonközpontot létesítenek

Telefonközpontot létesítenek Kovászna megye

Részt vállal az önkormányzat abban, hogy a koronavírus-fertőzött betegek elérjék a háziorvosukat – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester online sajtóértekezletén közölte: a Vöröskereszttel együttműködésben telefonközpontot létesítenek.

Az érvényben lévő rendelkezések értelmében, aki koronavírus-tüneteket észlel magán, annak nem szabad orvoshoz mennie, hanem telefonon kell értesítenie a családorvosát. Ezt könnyíti meg a 0734.449.915-ös telefonszám, amelyen állandó ügyeletet tartanak a Vöröskereszt önkéntesei, akik felveszik a beteg adatait, majd továbbadják azokat a háziorvosnak. A normáltarifás telefonszám hétfőtől péntekig, 9 és 20 óra között hívható.

Hirdetés
Hirdetés

Az új tanácsról szólva a polgármester elmondta: a minden korábbinál nagyobb, 18 tagú RMDSZ-frakció vezetője Magyarosi Imola lesz. A különböző bizottságokban súlyt helyeznek arra, hogy minden bejutott párt tagja képviseletet kapjon.

– Azt kértem, hogy egyetlen „tiszta” RMDSZ vezette bizottság se legyen. Úgy kell elosztani a tisztségeket, hogy a bizottsági elnök, alelnök vagy titkár közül legalább egyik ne RMDSZ-es legyen. Az egyetlen román képviselőnek felajánlottuk az oktatási és kulturális, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselőjének pedig az urbanisztikai bizottság elnöki tisztségét. Ezen kívül a liberális tanácsosnak kvázi vétójoga lesz minden olyan kérdést illetően, amely a román közösség oktatási, kulturális, egyéb nyelvi, etnikai vonatkozását illeti – magyarázta Antal Árpád.

Létrehoztak egy, a tömbházlakók problémáival foglalkozó munkacsoportot is, amelynek első akciója egy felvonó-rehabilitációs program, amelynek keretében társfinanszírozási szerződést kötnek azokkal a lakótársulásokkal, amelyek fel szeretnék újítani a liftjüket.

A tanároknak adott 1500 lejes voucher mintájára bővítik a nagycsaládos programot: kérésre ugyancsak 1500 lejes támogatást kapnak azok a nagycsaládos kártyával rendelkező családok, amelyek az online oktatás céljából laptopot szeretnének vásárolni, hisz ott, ahol három vagy több gyerek van, vélhetően párhuzamosan (is) folyik a digitális oktatás, és „nem valószínű, hogy mindenütt van három-négy számítógép a családban” – mondta Antal.

Hozzátette: az elkülönített pénzösszeget addig bővítik, amíg minden nagycsalád igényét kielégítik.

Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: az állomási tó kapcsán elindított fejlesztések tovább folynak, „sok-sok közbeszerzés” van folyamatban, részletes tájékoztatást akkor adnak, amikor megkötötték a kivitelezési szerződéseket, mert „akkor lehet határidőkről is beszélni”.

Másik kérdés kapcsán közölte: nem kapott „hivatalos tiltakozást” az RMDSZ ifjúsági szervezete részéről, amely némiképpen hátrébb szorult az idei választásokon, és leszögezte: a HÁRIT továbbra is „fontos partner”, de határozott üzenetet kell küldeni a fiatalok felé, hogy egy önkormányzati tisztség elnyerésének nem feltétele az, hogy valakinek évekig egy ifjúsági szervezetben kell dolgoznia. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük