Felhívás!

Tehetségfelmérés távolságtartással

Tehetségfelmérés távolságtartással Kovászna megye

Június 5-ig még kérvényezhetik a kétnyelvű osztályokba felvételiző diákok szülei a járványhelyzet miatt elmaradó nyelvvizsgák egyenértékűsítését, míg a sport-, művészeti, teológiai vagy pedagógiai osztályba felvételiző tanulók tehetség- és képességfelmérő vizsgáit a személyes meghallgatás helyett online bonyolítják.

Kétnyelvű osztályokba felvételizőknek a gimnázium négy évben elért éves idegen nyelvi átlagok alapján számolja ki az iskola a vizsgát helyettesítő jegyet, illetve, ha van nemzetközileg elismert nyelvvizsgája a tanulónak (kilencedik előtt ez ritka eset) vagy nyelvekből első, második, harmadik helyezést ért el országos tantárgyolimpián, azt veszik figyelembe. A bejutáshoz minimum 6-ost kell elérni.

A pedagógiai osztályokba jelentkezőknek az általános iskola állítja ki a készségeket igazoló dokumentumot az 5–8. osztály átlagaira alapozva román, magyar, vizuális és zenei nevelés, testnevelés tantárgyakból, ez a média nem lehet kisebb hetesnél. 10-esnél kisebb magaviseleti jegy kizáró jellegű.

Teológiai osztályokban az online interjú/kollokvium vagy szóbeli próba, és a vallás-jegyek négyéves átlaga a mérvadó. Képzőművészeti osztályokba felvételizők esetében egy online, CD-n vagy DVD-n eljuttatott portfolió alapján ítélik meg a tehetséget, az anyaghoz mellékelni kell a szülő felelősségvállalásával megtett eredetiségi igazolást. Ugyanígy a zenészeknek és drámatagozatosoknak is videofelvétellel kell bizonyítaniuk tehetségüket.

– Messze nem kielégítő ez a módszertan – vélekedik Sebestyén Lázár Enikő, a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum igazgatónője – a videofelvétel alapján nem lehet reálisan megítélni a tehetséget például egy énekes esetében, s azt sem, hogy a zenefelvétel vagy rajz hogyan született. Egyébként az elmúlt két hónapban már megtapasztaltuk, az online módszer a művészeti oktatásban nagyon nehézkesen működik. Nem lehet egy elütött hangjegyre, hamis hangra a kép- és hangsebesség eltolódása miatt 3 perccel később reagálni, sem a kéztartást javítani. Mi mindenképpen megpróbálunk személyesen is elbeszélgetni a diákkal, hogy motivációját illetően is képet alkothassunk, a minisztériumi procedúra csak az előírt minimum.

Kovászna megyében ősztől a Bod Péter Tanítóképzőben képeznek egy-egy osztályban csecsemő- és gyermekgondozókat, illetve tanító-óvónőket, a Mikes Kelemen- és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-líceumban indul egy-egy kétnyelvű osztály, illetve utóbbiban egy római katolikus teológiai osztály, ugyanígy a Székely Mikó Kollégiumban egy-egy fél kétnyelvű osztály matematika-informatika, illetve természettudomány profillal, a kézdi és szentgyörgyi Református Kollégiumokban egy-egy teológia osztály, míg a Plugor Sándor művészeti líceumban egy egész képzőművészeti és fél-fél dráma- illetve zeneosztály.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.