Hirdetés
Hirdetés

TBC, HIV és hepatitisz

A koronavírus-járvány leküzdése mellett más kihívásokkal is foglalkozik a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, többek között az átadható betegségek számának csökkentésével. Kampányukkal csökkentenék, sőt megállítanák a TBC-, HIV- és hepatitisz-megbetegedések számát. 

Bár a kórházak leterheltek a Covid19-cel diagnosztizált betegek kezelése miatt, nem szabad elfeledkezni a más, átadható betegségekkel küzdő páciensekről sem – hívja fel a figyelmet a közegészségügy, kampányt indítva a TBC, a HIV és a hepatitisz megelőzésére, leküzdésére. Mint írták, a tuberkulózissal és HIV-vírussal fertőzöttek száma csökkent, a hepatitisszel élők száma változó volt az elmúlt időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

A Marius Nasta Országos Pneumofiziológiai Intézet adatai szerint országos szinten 12.199 a tüdőbetegségben szenvedők száma, Háromszéken 45 új beteget jegyeztek és az elmúlt öt évben 22-en haltak bele tuberkulózisba.
A HIV/SIDA-fertőzés értékelési és nyomon követési rendszerébe 9 területi központ tartozik, amelyek adatokat küldenek a Matei Balș Fertőző Betegségek Országos Intézetének. Adataik szerint 506 új HIV/SIDA-fertőzöttet jegyeztek. Kovászna megyében 4 új beteget vettek nyilvántartásba.
Ami a hepatitiszfertőzések számát illeti, folytatódik a csökkenő irányzat a B vírusos hepatitisz esetében, az elmúlt évben a B és C vírusos hepatitisz országos nyomon követési rendszerébe 234 új esetet jegyeztek be, 7-tel kevesebbet, mint az előző évben. Ugyanakkor, idén nyáron Háromszéken jelentősen megnőtt a Hepatitis A-val fertőzött betegek száma, júliustól 50 gyereket utaltak be a betegséggel, de felnőttek is kerültek kórházba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük