Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tapasztalatcserére érkeztek

Tapasztalatcserére érkeztek Kovászna megye

A polgármesteri hivatal személyzetének több tagjával együtt érkezett sepsiszentgyörgyi tapasztalatcserére Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, aki tegnap Antal Árpád szentgyörgyi városvezetővel tartott sajtótájékoztatót.

Hirdetés
Hirdetés

A szentgyörgyi elöljáró bevezetésképpen elmondta, az önkormányzati választásokon a szentgyörgyi számok mellett a marosvásárhelyi (és szatmári) eredmények voltak azok, amelyeket lélegzetvisszafojtva lestek.

– Jó év volt a 2020-as év, jó volt látni, hogy Marosvásárhelyen Soós Zoltán megszerezte a többség bizalmát, szavazatát – mondta Antal.

A mostani látogatás egy akkori döntés következménye, ugyanis már akkor eldöntötték a városvezetők, hogy megerősítik a két város kapcsolatát. Most nemcsak a polgármesterek igyekeznek tanulni a másik sikereiből, az apparátus több szintjén (igazgatók, osztályvezetők) is kapcsolatokat építenek, erősítenek, tapasztalatot cserélnek.

Arról, hogy melyik városnak mi az erőssége vagy éppen hol van fejlesztenivalója, jó támpontokat nyújt a Román Akadémiai Társaság felmérése, mely alaposan átvilágította az ország minden önkormányzatának a köztisztaság megteremtésére, az oktatás minőségének biztosítására és a közszállítás fejlesztésére hozott intézkedéseit. Ezek alapján az élbolyban főleg erdélyi városok vannak, Sepsiszentgyörgy pedig az előkelő hetedik helyet foglalja el az országos rangsorban (Bukarestet nem számítva), és ezt főképpen annak köszönheti, hogy a hulladék szelektív gyűjtését tekintve a dobogón van. Elsősorban e téren a működő gyakorlat átadásával segíthet tehát Marosvásárhelynek, amely csak az idén kezdte el a szelektív hulladékgyűjtést, egyelőre azt is csak a város családi házas övezeteiben.

Marosvásárhelynek viszont, mely az összpontszámával a 27. helyet foglalja el, a közszállítási rendszere sokkal fejlettebb a szentgyörgyinél, Soós Zoltán szerint az ország legmodernebb gépparkjával biztosítják az utaztatást. Sepsiszentgyörgytől kissé le vannak maradva a terelőút megvalósítását illetően, de az elkövetkező másfél évben kész szakaszt mégis át kell adni, két parkolóház megvalósítására is kiírták a közbeszerzéseket. Látszik a változás több téren is, ennek köszönhetően kissé javult a közhangulat a városban, mérséklődött a pesszimizmus, a fiatalok sem vándorolnak már el a városból – nyugtázta az elöljáró.

– A cél az, hogy rendszeresen találkozzunk. Fontos, hogy a régió városai között legyen egy erős kapcsolat – fejtette ki a marosvásárhelyi polgármester. Bebizonyosodott, nem az számít, hogy egy városnak hány lakosa van, hanem hogy milyen hatékony a városmenedzs­ment. Ha megvan az eltökéltség, országos sikereket is el lehet érni – utalt többek között az OSK sikereire is, amelyekhez gratulált. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük