Felhívás!

Tanácsülés Sepsiszentgyörgyön

Tanácsülés Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Az Európai Bizottságnak címzett nyilatkozatot fogadott el a sepsiszentgyörgyi tanács a Minority Safe Packkel (PSP) kapcsolatban. A testület huszonkét napirendi pontot tárgyalt meg tegnapi, rendes márciusi ülésén.

 Döntöttek egyebek mellett, hogy idén is befizetik a 150 ezer lejes éves tagsági díjat a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesületbe, elfogadtak adományként egy 2282 négyzetméteres területet a Forrás utca lakóitól, ahová utat hoznak létre, és döntöttek a központi piacon és a volt piacokon elhelyezkedő butikok területének a bérbeadásáról. Módosították az újabb garázsok szerződéseit, ezekbe mind bekerült, hogy – amennyiben az adott területen fejlesztés történik – az egyezség harmincnapos felmondási idővel felbontható.

A Gyere haza programban újabb fiatal kapott ingyen egy 330 négyzetméteres területet, hogy házat építsen, és megbízták Tóth-Birtan Csaba alpolgármestert, hogy a város nevében szavazzon az AQUACOV Közösségfejlesztő Egyesület közgyűlésén az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjszabás módosításáról (a vonatkozó központi rendelkezések értelmében az ivóvíz köbméterenként 4,33 lejbe és a szennyvíz 3,04 lejbe kerül).

Időszerűsítették a megyeszékhelyen áthaladó országút (Păiş David utca – Oltmező utca) mentén felszerelendő nyomógombos jelzőlámparendszer megvalósíthatósági tanulmányának költségbecslését. Az új adatok szerint, a közlekedés biztonságát szolgáló, összesen nyolc jelzőlámpa körülbelül egymillió lejbe kerül. Elfogadták, hogy 7,5 millió lejből a Központ, az Állomás negyed, a Csíki negyed és a Piac környékén összesen 15 utcában felújítják a közvilágítást. Aktualizálták a Plugor Sándor Művészeti Líceum hőszigetelésének költségbecslését (az eredetből kimaradt egyebek mellett a villámhárító), így ennek a végösszege most 2,65 millió lej, és elfogadtak egy határozatot a városi tűzvédelmi tevékenység megszervezéséről.

Módosítottak néhány együttműködési szerződést, és egyebek mellett szociális ambulanciával és tanácsadással (családi erőszak, hajléktalanok beilleszkedése) bővítették a szociális szolgáltatásokat. A szociális lakásokkal kapcsolatban jóváhagytak egy prioritási jegyzéket, amely megállapítja, hogy a 12 elfogadott kérés benyújtói (tíz kérést különböző okok miatt elutasítottak), milyen sorrendben juthatnak szociális lakáshoz – amennyiben megürül némelyik a jövőben.

A tanács határozatot fogadott el arról, hogy 335 ezer euróért berendezésestől megvásárolja a sugásfürdői Főnix panziót, amelyben – a tervek szerint – a Vadon Egyesület szervez erdei iskolát.

A testület az egyetlen román tanácsos tartózkodása mellett elfogadott egy nyilatkozatot, amely kiáll az ötvenmillió őshonos kisebbségi érdekeit képviselő Minority Safe Pack (MSP) kezdeményezés mellett, és „megdöbbenését” fejezi ki, hogy jóllehet az Európai Parlament (EP) és számos régiós parlament támogatta, az Európai Bizottság (EB) elutasította, hogy törvényt kezdeményezzen az európai őshonos kisebbségek védelmében. Úgy értékelik, hogy az EB „történelmi hibát” követett el, és kérik egyebek mellett, hogy fontolja meg hozzáállását, és ismét tűzze napirendjére a kérdést.  

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 1., 6:53
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az Oltmezo es P. David utca nagyon forgalmas talan lehetne epiteni egy- egy foldallati atjarot a legforgalmasabb helyekre. Egyet a Kaufland es a Sepsi Value es a masikat a “Bela” szobor es a benzinkut osszekotesehez, igy a forgalom felgyorsul, a gyalogos akarmikor atkelhet, a karosgazkibocsatas csokken hosszu tavon.

 • User
  Dátum: 2021. április 1., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ennel tobb hulyeseget nem lehetett volna ki talalni se nemhogy megszavazni. Fizes honpolgar a legnagyobb adot az orszagba es tessek mire koltik!