Felhívás!

Tanácsülés Kézdivásárhelyen

Tanácsülés Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Tegnap a Vigadó Művelődési Ház kistermében tartotta decemberi soros ülését Kézdivásárhely tanácsa, amely összesen tucatnyi határozatot fogadott el, ugyanakkor különfélék is napirendre kerültek.

A testület elsőként a helyi költségvetés módosítását ejtette meg, Bejan András ülésvezető elnök felkérését követően Bokor Tibor polgármester tolmácsolta a büdzsé alakításának szükségességét.

„A legutóbbi kormányülésen a költségvetés módosításánál Kézdivásárhely 652 ezer lejt kapott szociális kiadásokra, beteggondozók fizetésére, közben mi a helyi költségvetésből erre a tételre 1,8 millió lejt fordítottunk, hiszen nem hagyhattuk az embereket fizetés nélkül, de még így is, úgymond, adós a kormány 1,2 millió lejjel. Mivel ez az összeg ki volt fizetve, a 652 ezer lejt átcsoportosítottuk az utak javítására, hogy a folyó munkálatok ellenértékét év végéig tudjuk kifizetni.

Ugyanakkor egy nagyobb, egymillió lejes pályázati önrészt is belefoglaltunk a módosításba: ez a tétel a kórházi felszerelések vásárlására szolgált” – tájékoztatta a tanácsot az elöljáró, aki szerint további 75 ezer lejt vettek el a piac építésétől, mivel az építő cég jelezte, hogy idén nem tudja elkölteni. Ezt a pénzösszeget a tervezett uszoda hatékonysági tanulmányának az elkészítésére és különböző engedélyek beszerzésére fordítják.

A tanácsülés többi határozata jórészt formai tételt képezett, így a tanácsosok beleegyeztek, hogy Bartha János képviselje Kézdivásárhelyt a Gosp Com Rt. közgyűlésein, jóváhagyták az említett részvénytársaság tőkeemelését, és arra is rábólintottak, hogy a Regio Kezdi Interkommunitáris Fejlesztési Egyesület alapító okiratát és statútumát módosítsák, felvették a tagok közé Salamon Balázst, Esztelnek község újdonsült polgármesterét.

A tanács a továbbiakban három faeladással kapcsolatos határozatot is elfogadott, emellett jóváhagyták a 11-es Udvartér 3. sz. alatti ingatlanok használati jogának bérmentes átadását a Székely Nemzeti Múzeum javára, kinevezték a helyi tanács képviselőit a kézdivásárhelyi municípiumi kórház vezetőtanácsába, illetve elfogadták a helyi tanács képviselőinek negyedévi meghallgatási órarendjét is. A tanács beleegyezett egy terület felosztásába is, a pszichiátria épülete mellett – az elképzelés szerint – 15 kétszobás tömbházlakás épülne a céhes városba települő orvosok számára.

A különféléknél Balázs Attila tanácsos több kérdést is feltett, és mielőtt válaszolt volna rájuk, Bokor Tibor arra kérte: amennyiben módjában áll, hívja fel a lakosság figyelmét az elektronikus hibabejelentő rendszerre, mert annak révén a hibákat jobban követni lehet, a szóban feltett kérdésekre nem annyira hatékonyak a megoldások. Mint kiderült, a problémák egy része valójában nem a polgármester, hanem éppenséggel a tanács hatásköre.

Ilyen például a taxis járművek számának bővítése is, amit egy régebbi határozat szabályoz. Hegedűs Ferenc tanácsos kifejtette: az illető cég fogalmazzon meg egy kérést, maga részéről nem látja akadályát, hogy több taxis legyen Kézdivásárhelyen. Az érvényben lévő törvénykezés szerint ezer lakosra juthat egy taxi, Kézdivásárhelyen mintegy tucatnyi van jelenleg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 19., 11:30
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Polgarmester Ur a Sinkovits elott mikor lessz az a budos nagy juk bedugva?Arrol volt szo hogy Novemberbe de igaz nem volt megigerve melyik ev , lehet 2024 re gondolt ugy valasztas elottre!